Uudised ja oikumeenia

Kirikute Maailmanõukogu ärgitab patriarh Kirilli: „sekkuge ja paluge paasateenistuse ajal avalikult relvarahu”

Foto: Ivars Kupcis/KMN

19. aprilli kirjas Tema Pühadusele Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirillile ärgitas Kirikute Maailmanõukogu (KMN) peasekretäri kohusetäitja õp prof dr Ioan Sauca patriarh Kirilli, et ta „sekkuks ja paluks paasateenistuse ajal avalikult relvarahu, kas või mõneks tunniks.

Kirjas seisab: „Ma olen teadlik sellest, et Teie võimuses ja pädevuses ei ole sõja peatamine või nende mõjutamine, kellel on selline otsutusvõim. Kuid usklikud ootavad lohutavat sõna Teie Pühaduselt. Nad arvavad, et kui Teie tulete välja avaliku seisukohavõtu ja nõudmisega, võib sellel tänu Teile kui nii mitme miljoni nii Vene kui Ukraina õigeuskliku vaimulikule isale olla mõju.”

See on Sauca teine kiri patriarh Kirillile. Esimeses kirjas ärgitas ta patriarhi olema vahendaja hääl ning aitama sõda lõpetada.

„Õigeusklikud ja kreeka katoliiklased Ukrainas, Venemaal ja üle kogu maailma valmistuvad tähistama selle nädala lõpus aasta kõige olulisemat püha, ülestõusmispäeva,” kirjutab Sauca. „On hästi teada, et idakristluse jaoks on sellel päeval eriline tähendus ja tähtsus.”

Sauca kiri puudutas hetki ajaloos, mis meenutavad meile isegi tagakiusamise, sõdade ja kannatuse kõige raskematel hetkedel, et keegi ei saa peatada usklikke laulmast ning julgelt kuulutamast ülestõusmispüha hümni, mis kinnitab elu võitu surma üle.

„Nende meie identiteedi tuumaks olevate kinnituste valguses olen ma julgenud Teile kirjutada sügava austuse ja pojaliku armastusega,“ kirjutas Sauca. „Inimesed on kaotanud oma usalduse ja lootuse poliitikutesse ja võimalikesse rahumeelsetesse läbirääkimistesse ning vaherahusse.“

KMN saab iga päev palveid usklikelt Venemaalt ja Ukrainast ning ka ülejäänud maailmast, et võtta ühendust patriarh Kirilliga ning paluda tal sekkuda ja olla vahendajaks rahumeelse lahenduse leidmisel, dialoogi ja mitte vastasseisu taotlemisel, vendade verevalamise lõpetamisel.

„Me oleme nüüd kuulnud murettekitavaid uudiseid, et plaan on rünnata kirikuid ülestõusmispüha öiste jumalateenistuste ajal ning külvata veelgi rohkem terrorit, hirmu, vastastikuseid süüdistusi ning demoniseerimist,“ kirjutas Sauca. „Me oleme taotlenud poliitilistelt juhtidelt vaherahu ja tagasipöördumist dialoogilaua juurde alates sõjategevuse algusest, kuid edutult.“

Sauca märgib, et sõjategevus on hoopis intensiivistunud ning ta kutsub patriarh Kirilli sekkuma ja „andma võimalust sõduritele ja hirmunud tsiviilelanikele emmata ja tervitada üksteist paasatervitusega, vaigistama hetkeks pommid ja raketid ning kuulma selle asemel kirikukellade võidukat helinat ja usklike rõõmsat laulmist.“

Loe KMN-i täispikka kirja siit.

KMN-i esimest kirja patriarh Kirillile loe siit.

Allikas: KMN.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English