Arvamused

Kristlik kirjanik Charles Williams

Tooming,JaanCharles Williamsi surmast möödus tänavu 70 aastat. Williamsit peetakse 20. sajandi üheks tähtsamaks inglise kristlikuks kirjanikuks. Ta oli teoloog, romaanikirjanik, luuletaja, kirjanduskriitik, näitekirjanik. Charles Williams sündis Londonis ja ta armastas väga oma sünnilinna. Tema romaanide tegevus keerleb ikka Londonis ja ta pidas ennast linnainimeseks. Väga hinnatud on tema seitse romaani, mida nimetatakse ka metafüüsilisteks trilleriteks. Nende keskseks teemaks on, kuidas argiellu tungib üleloomulik.

Charles Williams sündis 1886. aastal. Vanemad olid vaesed ning ülikoolis sai Williams käia ainult kaks aastat. Ta asus varsti tööle Oxfordi kirjastuses, kus töötas surmani 1945. aastal. Teda hinnati väga. Ta oli n-ö karismaatiline isiksus. Eriti hinnati temaga vestlusi, mis vaimustasid kaasvestlejaid. Williams oli hea lektor, ta rääkis inglise kirjandusest ja temalt ilmus ka kaks raamatut inglise poeesiast, mis on väga hinnatud .

Teoloogias vermis ta termini Co-inherence, st ’kaasühendus’, ’olemuslik ühendus’. Jeesuse sünd ühendas meid kõiki ja meie ülesandeks on kanda üksteise koormaid. Williams uskus, et isegi vähihaige valu võib enda peale võtta teine inimene. Ja ka surra tema eest. Nii nagu kolm isikut Kolmainsuses on omavahel ühendatud, nii on ka inimkond omavahel ühendatud Jeesuse sünni kaudu. Williams oli ka romantilise armastuse teoloogia apoloog .

Williams pidas enda loomingus kõige tähtsamaks oma luulet. Tema kuningas Arturi teemalisi poeeme on rasked mõista, kuid nad on mõjuvad. Williams oli ka omal ajal salaorganisatsioonide liige mõnda aega, seetõttu ta tundis alkeemiat, hermetismi ja ka okultismi. Need teemad sisalduvad tema romaanides. Surnud elavad ja mõjutavad elavate elu. Jeesus purustas aja ja ruumi. Jumal ei ole piiratud aja ja ruumiga. Seetõttu pole surnute ja elavate vahel piiri. Romaanis „Kõikide pühakute päev“ seiklevad kaks pommi tõttu hukkunud naist Londonis, nende elu on sama elus kui elavatel, isegi vägevam, sest aeg ja ruum ei piira neid enam. Draamakirjanikuna rajas Williams aluse tõelisele kristlikule draamale. Tal on mitmeid näidendeid, mis käsitlevad kristliku õpetuse erinevaid tahke.

Charles Williams oli originaalne mõtleja ja meie kaasaeg tunnustab teda kui lausa postmodernistlikku kirjameest, kellel on meie ajale isegi rohkem öelda kui tema enda ajale. Vene keelde on näiteks tõlgitud kõik Williamsi romaanid. Meil teda ei tunta. Ka meil on aeg avastada see tähtis kristlik kirjanik. Williams kuulus ka Inklingsite ringi, kus olid tähtsad J.R.R. Tolkien ja C.S. Lewis. Lewisi ja Tolkieni on meil palju tõlgitud, nüüd võiks avastada ka Charles Williamsi, kelle sünnist möödub a. D. 2016 130 aastat.

 

Jaan Tooming (1946) on lavastaja ja näitleja, endine Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor, Eesti Kirjanike Liidu liige, õppinud Tartu Teoloogia Akadeemias.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English