Uudised ja oikumeenia

Tartu Maarja kirik sai uue tornikiivri

Tartu Maarja kiriku tornikiivri paigaldamine 7. juunil 2022. Foto: Are Tralla

Tartu linnapildis toimus 7. juunil oluline muutus – Tartu Maarja kirikul on taas torn ja tornikiiver.

Maarja kirik sai Teises maailmasõjas kõvasti kannatada ning 1956. aastal lammutati ka torn, et kirikuhoone võimlaks ümber ehitada. Kogudus sai kiriku tagasi 2009. aastal ning nüüdseks on taastamistöödega tegeletud 2016. aastast alates. Torni taastamisega alustati 2019. aasta jaanuaris ning sel nädalal jõuti töödega olulisse etappi – taastatud kirikutornile asetati tornikiiver.

Torni tippu asetati kera, varras ja kullatud kukk, mille valmistas metallikunstnik Karin Kivisild, kera ja varda valmistas Herki Soosaar. Vardasse asetati ajakapsel, mis sisaldab Eesti Kiriku 11. mai väljaannet, kus on juttu Tartu Maarja kiriku kirikukellade valamisest, ja 7. juuni Postimeest, mille lisas Tartu Postimehes on artikkel kirikutorni valmimisest. Tartu linnapea Urmas Klaas tõi ajakapslisse tornikukele kirjutatud kirja. Kapslis on ka paber koguduse jaoks oluliste isikute nimedega: koguduse nõukogu liikmete nimekiri, töö teostajate ja koguduse tuumiku nimed, kirikukoori liikmed, sihtasutuse ja nõukogu liikmed. Lisaks on ajakapslis kaks münti – üks meenutusega Tartu rahust ja teine eesti rahvuslooma hundiga ning koguduse nimel tulevastele põlvedele mõeldud läkitus.

Enne tornikiivri paikatõstmist said sõna Tartu Maarja kiriku SA asutajaliige Toomas Savi, Tartu Linnapea ja SA nõukogu esimees Urmas Klaas ja Maarja koguduse nõukogu liige Loone Ots. Naerumaa lasteaia lapsed laulsid piduliku sündmuse puhul kolm laulu. Ametlik osa lõppes koguduse õpetaja Timo Švedko palve ja tornikiivri tõstmise pühitsemisega.

Loodame, et kuldne kukk saab veel kaua üle linna vaadata.

Allikas: Tartu Maarja kogudus

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English