Uudised ja oikumeenia

Saksamaa: Kirik võtab siduva kohustuse kaitsta kliimat

Foto: Markus Spiske, Unsplash

Oldenburgi Evangeelne Luterlik Kirik koostab kirikuseaduse eelnõud, mis hõlmab kliimaõiglust

Oldenburgi Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Thomas Adomeit on teatanud oma kiriku suuremast pühendumusest kliimakaitsele. Tema sõnul on praegu koostamisel kliimakaitseseadus, mille võib sinod vastu võtta juba mais.

„See tähendab märkimisväärset pühendumust kõigil kirikutasanditel, mis ulatuvad palju kaugemale kontseptsioonidest või üleskutsetest. Kirikuseadus on siduv,” selgitas Adomeit arutluskäiku. Tema kirik on üks üheteistkümnest Luterliku Maailmaliidu (LWF) liikmeskirikust Saksamaal.

Oldenburgi kiriku eelmine kliimakaitsekontseptsioon pärineb 2012. aastast ja oli tol ajal „ambitsioonikas”. Kuna see on peaaegu kümme aastat vana, on vaja uusi kliimameetmeid, ütles Adomeit. CO2 emissiooni vähendamiseks peab kirik hoolitsema eelkõige oma hoonete eest. Eelkõige teevad muret halvasti soojustatud koguduse- ja pastoraadihooned, ütles Adomeit. „Ma arvan, et seisame seal silmitsi tohutute väljakutsetega, mis puudutab meie kohustusi kirikuna.”

Kliimaneutraalsus nõuab ka haridust, ütles ta. „Küsimus on suhtumises ja selles, kuidas me kliimaõiglust igapäevaellu iseenesestmõistetavalt integreerime,” selgitas Adomeit. Kogudustel tuleb mõelda, kuidas saaks teemat kinnitada näiteks leeritundides või eakate rühmas.

Oldenburgi Evangeelne Luterlik Kirik on juba esimesed sammud astunud, ütles piiskop. Näiteks kiriku akadeemia Rastedes ehitati mitu aastat tagasi kasutades tipptasemel kliimakaitsetehnoloogiat. Lisaks on kaotatud peaaegu kogu ametiautode park. Selle asemel on piiskopil nüüd ametiautoks elektriauto. Lisaks püüdleb kirik kokkuleppe poole, millega töötajad ja pastorid saaksid soodsalt jalgrattaid või e-jalgrattaid rentida.

„Kuid me ei tohi ega taha piirata oma pühendumust kliimaõiglusele ainult Oldenburgi piirkonnaga,” ütles Adomeit. Sel põhjusel, rõhutas ta, keskendub Oldenburgi kirik ka võrgustiku loomisele. Näiteks on koostöös Põhja-Saksamaa Misjoniga kavas õiglase toitumise aktsiooni päev. Veelgi enam, käesoleval jaanuarikuul osaleb kirik Veganuary (vegan-jaanuari) kampaanias. See kliimasõbralik kampaania julgustab inimesi proovima ühe kuu jooksul vegantoitumist.

Allikas: Luterlik Maailmaliit

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English