Arhiiv

Meid on juba päris palju (nr 508/ 1.10.2021)

Mida ühist on soolal ja armastusel? Kristus õpetas, et olgu meil soola enestes, armastage oma vaenlast! See võib tõesti olla ränkraske ettevõtmine.

Seda, et kristlus võib olla ränk, sellest räägib Orenti Kampus tänases mõtiskluses: „Mida ütles Jeesus puhtas eesti keeles? Ta ütles arami keeles: „Teie olete maa sool. Aga kui sool läheb läägeks, millega saab siis teha soolaseks? Ei see kõlba enam millekski muuks kui visata inimeste jalgade tallata.”

Põhja-Eesti Regionaalhaigla hingehoidja ja sotsiaalministeeriumi vanemkaplan Katri Aaslav-Tepandi teeb ülevaate hingehoiu kaplanaadi tööst. Ta sedastab, et „hingehoiust ja hingehoidja ametist teatakse vähe, seda seostatakse pigem kirikuga, vaimulikuga. Arvatakse, et see on ikka seotud surijate toetamisega ja leinajate lohutamisega, palvuste ja jumalateenistustega.“ Kuid nagu selgitab Aaslav-Tepandi, „kaplanaadi tegevuse eesmärgiks sai püstitatud, et inimestele haiglates ja hoolekandeasutustes, igas vanusegrupis ja sihtrühmas oleks kättesaadav hingehoiu tugi vastavalt inimeste usulistele veendumustele, et hingehoid saaks lahutamatuks osaks ravi ja hoolekandeteenusest.“ Kuna selgitustööd on tehtud palju, siis on hakanud paranema ka teenusest arusaamine ning selle mõistmine.

Jutluse aluseks olevate EELK perikoopide abimaterjal selgitab seekord Jeesusesse uskumist, igavese elu ja eluleiva teemaga seotud teksti (Jh 6:22–35). Valitud tekst on esimene osa eluleiba selgitavast ulatuslikust Jeesuse kõnest ning koos sellega lõpeb Johannese evangeeliumi jutustus Jeesuse Galilea perioodist.

Rahulikku lugemist!


Tänases numbris:


Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, EELK perikoopide abimaterjal 4/18: lõikustänupüha Jh 6:25–35.

Katri Aaslav-Tepandi, Aruanne „hingehoiu“ kaplanaadilt.

Orenti Kampus, Kristlus on ränk.

Enne ÜRO kliimamuutuste konverentsi panustavad Euroopa kirikud kliimaõiglusesse.

Juhtkirja foto: Ergo Naab


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English