Arhiiv

Vaimu virgutamise viise (nr 501/ 13.8.2021)

Foto: Karin Kallas-Põder

Oma vaimu hoidmiseks ja ergutamiseks on praeguseks avastatud ja leiutatud lõpmata palju vahendeid. Tundub, et piiriks võib olla ainult loomingulisuse piiratus. Enim tuntumad on ühest küljest ehk psühholoogia teadusest laiemasse kultuuri levinud praktikad alates professionaalsete terapeutide külastamisest ning teisalt uue vaimsuse ja ida religioonidega seostatavad praktikad, nagu mindfulness.

Võib öelda, et kristlikus kontekstis on ammu tuntud praktika palverändudel käimine. EELK Pärnu-Jakobi koguduse diakon Jane Vain kirjutab palverännukultuurist tänapäeval ning sellest, kuidas tema leidis tee palverännakuteni. Saame lugeda muuhulgas Eesti jaakobitee esmakordsest kõndimisest 2021. aastal.

Kahtlemata saab ka teoloogia õppimist ning akadeemilise teoloogia viljelemist pidada tegevuseks, mis toidab lisaks intellektile ka südant. Kirik & Teoloogia toimetuse liige Anne Burghardt tutvustab teoloogilise hariduse kuju, keskendudes Euroopa ja Aafrika näidetele. Artiklist kumab läbi üks tänapäeva luterliku teoloogia iseloomulikke rõhuasetusi, milleks on kontekstitundlikkus.

Ning viimaks võib kristlaste jaoks kõige levinumaks vaimu harimise viisiks pidada osasaamist jutlusest. Kirik & Teoloogia toimetuse liige prof Thomas-Andreas Põder ei lase tähendamissõna arukatest ja arututest sulastest (Lk 12:42–48) tõlgendada viisil, mis tundub ehk kõige lihtsam, esmapilgul kõige mõistlikum. Mis muu võiks selle tähendamissõna ülesanne olla, kui panna end läbi katsuma, kas mina olen arukas või arutu sulane. Kuid ei. Asetades kirjakoha laiemasse konteksti, näitab Põder, et sõnum ei ole mitte (üksnes) enesekriitiline enesekasvatamine, vaid hoopis Jumala tulemise ootus.


Tänasest Kirik & Teoloogia numbrist võib lugeda:

Anne Burghardt, Rahvusvaheline pilguheit: luterlik haridus maailmas.

Jane Vain, Palveränd on sild.

Thomas-Andreas Põder, Ustavus Jumala andide kasutamisel – Issanda tulemise ootus (Lk 12:35–48).

Luterlik Maailmaliit avaldas pöördumise seoses suhetega Läti Evangeelse Luterliku kirikuga.


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English