Uudised ja oikumeenia

Kirikute Maailmanõukogu avaldas austust endise peasekretäri Philip Potteri elule

Philip Potter KMN-i 9. assambleel, Porto Alegre, Brasiilia, 2006. Foto: Igor Sperotto/KMN

Kirikute Maailmanõukogu (KMN) avaldas austust oma endisele peasekretärile, õpetaja dr Philip Potterile, kes sündis 19. augustil 1921, ja juhtis nõukogu 1972–1984, mis oli ülemaailmsete usuliste ja ühiskondlik-poliitiliste muutuste aeg.

„Olles KMN-i esimene lõunapooluselt pärit peasekretär, pakkus ta tollasel muutuste ajal nõukogule otsustuskindlat juhtimist, mis tugines tema sügavale vaimsusele ja kristlikule usule ning selle eest me täname Jumalat,” ütles KMN-i praegune peasekretär õp prof dr Ioan Sauca.

„Philip Potteri mõju ulatus tublisti kaugemale kui tema 12 aastat KMN-i peasekretärina, ” ütles Sauca Potteri 100. sünniaastapäeva puhul saadetud kirjas Potteri abikaasale, emeriitpiiskop Bärbel Wartenberg-Potterile.

„Alates KMN-i asutamiskoosolekust 1948. aastal, kus ta esines assambleel noorte delegaatide nimel, läbi töö KMN-i noorteosakonna töötajana ja hiljem Maailma Misjoni ja Evangelismi komisjoni direktorina, enne kui ta sai KMN-i peasekretäriks, oli Philip Potte oikumeenilise liikumise keskne tegelane ja jäi selleks ka pärast peasekretäri volituste lõppemist, ”ütles KMN-i peasekretär.

Sauca meenutas oma kirjas, kuidas 2015. aastal surnud Potter oli KMN-i peasekretär ajal, mil tekkisid vaidlused KMN-i Rassismivastase Võitluse programmi üle, mille erifond andis humanitaarabiraha Lõuna -Aafrika vabastusliikumistele.

„Me mäletame tänutundega Philip Potteri kompromissitut seisukohta rassismi vastu, sageli silmitsi mõne nõukogu suurema liikmeskiriku jõulise kriitikaga”, ütles Sauca. „Tema pärand on meie jaoks jätkuv mandaat, kus hiljutised sündmused on rõhutanud, kui palju rassism on endiselt väljakutse kogu maailmale ja ülemaailmsele kristlikule osadusele. ”

Philip Potter sündis Kariibi mere Dominica saarel. Pärast esialgset töötamist advokaadibüroos ja Dominica peaprokuröri juriidilise assistendina treenis ta Jamaical ja hiljem Suurbritannias metodistide õpetaja-ametiks. Ta esindas Jamaica Kristlikku Üliõpilasliikumist 1947. aastal Oslos toimunud teisel Ülemaailmsel Kristlike Noorte konverentsil, mis oli tema elus pöördepunkt, mis viis ta rahvusvahelisse oikumeenilisse liikumisse.

Lisaks ajale KMN-i noorteosakonnas aastatel 1954–1960 ja KMN-i Maailma Misjoni ja Evangeliseerimise komisjoni direktorina aastatel 1967–1972, vahetult enne KMN-i peasekretärina tööle asumist töötas Potter Londoni Metodistide Misjoniseltsi jaoks metodisti misjonärina Haitil.

Kogu elu oli Potter pühendunud noorte toetamisele oikumeenilises liikumises ning aastatel 1960–1968 oli ta Maailma Üliõpilaste Kristliku Föderatsiooni esimees.

Potter oli abielus tuntud muusiku ja helilooja Doreeniga alates 1956. aastast kuni tema surmani 1980. aastal. Potter abiellus 1984. aastal Bärbel von Wartenbergiga ja kolis koos temaga 1985. aastal Kariibi mere piirkonda, et töötada õppejõu ja ülikooli kaplanina kuni 1990. aastani. Seejärel asus paar elama Saksamaale, kus Potter suri 31. märtsil 2015 93-aastasena.

Sauca kiitis Potterit tema pühendumuse eest dialoogi pidamisel teistest uskudest inimestega, kiriku ühtsuse ning kiriku ja ühiskonna muredega tegelemisel ning selle eest, kuidas ta aitas oikumeenilisel osadusel arendada tõeliselt globaalset arusaama misjonist.

„Eriti mäletame me Philip Potteri lakkamatut toetust KMN-i juhtivatel kohtadel olevatele naistele, tema avaldust 1974. aastal, et„ seksism, nagu rassism, on patt “, ja juhtimist, mis viis uurimistöö ja maailmakonverentsini teemal Naiste ja Meeste Kogukond Kirikus, ”ütles Sauca.

„Eelkõige aga mäletame Philip Potteri armastust Piibli vastu ja piibellikku ekspositsiooni, mis moodustas sageli tema KMN-i juhtorganitele saadetud raportite tuumiku,” kirjutas ta.

KMN-i peasekretäri kiri emeriitpiiskop Bärbel Wartenberg-Potterile

Philip Potteri elu mälestuseks korraldab KMN 23. augustil veebiseminari „Prophet of God’s Oikoumene – a celebration of the life of Philip Potter,”. Üksikasjad ja registreerimise link on leitavad siin.

2013. aasta KMN-i väljaanne, At Home with God and the World; A Philip Potter Reader on tasuta allalaetav siit.

Samuti on allalaetav KMN-i ajakirjade The Ocumenical Review ja International Review of Mission tasuta virtuaalne erinumber: “Philip Potter: Prophet of God’s Oikoumene”

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English