Uudised ja oikumeenia

Usujuhid kutsuvad G7 üles lõpetama vaktsiinide ebaõiglane jagamine

Foto: LML/Braňo via Unsplash

Usujuhid üle maailma on kirjutanud avaliku kirja Boris Johnsonile ja G7 juhtidele nende 11. juunil toimuva kohtumise eel, kus nad kutsuvad üles vaktsineerimispatentidest loobumisele ja rahastuse suurendamisele, et tagada vaktsiinide jõudmine ka kõige vaesematesse riikidesse ning et ennetada uute koroonatüvede levikut.

G7 on jõukate riikide rühm, kuhu kuuluvad Kanda, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan, Ühendkuningriigid ning Ameerika Ühendriigid. G7 tippkohtumine toimub Cornwallis 11.–13. juunil 2021.

Avalikule kirjale kirjutasid alla Luterliku Maailmaliidu peasekretär Martin June; dalai-laama; endine Canterbury peapiiskop Rowan Willians, kes on nüüd Christian Aidi juht; Halkedoni metropoliit Emmanuel, kes esindab õigeusu kiriku oikumeenilist patriarhaati; ning Thabo Makgoba, Cape Towni anglikaani kiriku peapiiskop.

Oma kirjas tunnustavad nad Maailma Terviseorganisatsiooni ülemaailmset koostööprojekti Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A), mis on toimetanud vaktsiine rohkem kui sajasse riiki. Kuid nad pööravad tähelepanu sellele, et vaktsiinide jaotamise osas puudub võrdsus rikaste ja vaeste vahel. Kirjas nõutakse lisarahastust ja julgeid samme suurendamaks vaktsiinide tootmist.

Kirjas öeldakse: „Madala sissetulekuga riigid on saanud vähem kui ühe protsendi 900 miljonist doosist, mis on senini manustatud. Mõjukamad riigid on saanud rohkem kui 83%. Lõhe rikaste ja vaeste maade vahel vaktsineerimise osas kasvab iga päevaga.“

Nad toetavad ka üleskutseid loobuda vaktsiinipatentidest, et vaktsiine võiks kiiremini ja lihtsamalt jaotada riikides, kus neid on vähe.

„Intellektuaalse omandi reeglitest loobumine – ettepanek, mis leiab toetust ka üha rohkemate G7 riikide seas – annab meile võimaluse mitte ainult võimendada tootmist, vaid ka laiendada tootmiskohti. See vähendab ajavahemikku, mille jooksul saavutatakse karjaimmuunsus; ajavahemikku, mille jooksul võivad tekkida potentsiaalselt ohtlikud viirusetüved.“

Usujuhid lõpetavad oma kirja, öeldes „Me usume, et õiglasem lähenemine vaktsineerimisele maailma kõige vaesemates riikides on nii eetiline kohtustus kui ka epidemioloogiline imperatiiv, kui me tahame kaitsta haavatavaid inimesi kusiganes nad elavad, sh G7 riikide kodanikke. Vana aksioom, et „meie elu ja meie surm on meie ligimese kätes“, pole kunagi olnud asjakohasem, ja me õhutame teid reageerima kiiresti ja tõhusalt sellele proovikivile.“

Allikas: Luterlik Maailmaliit.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English