Arhiiv

Uskuda ja kuulutada (nr 491/ 7.5.2021)

Meie tänane argipäev on elada sotsiaalses isolatsioonis. Ligimesearmastuse tõendina talume me kodus istumist, kaugtööd ja e-õpet. Paljud kurdavad, et kannatavad selle all.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Lääne praostkonna vikaarõpetaja Kristel Engman ütleb 2017. aasta emadepäeva jutluses: „Tänapäeva inimesi iseloomustab soovimatus kannatada. Kristlikus sõnastuses – ristist hoiduda. Matteuse evangeeliumis ütleb aga Kristus: „Kes ei võta oma risti ega järgne mulle, see ei ole mind väärt“ (Mt 10:38). Seega, kui tõesti tahame olla koos Jeesusega ja soovime, et meie elu lõppeks Jumala linnas, siis on selleks üksainus tee – ristitee. Et vabaneda ristipelgusest, tuleb meil tõsta pilk Issandale. Nagu on öelnud 1947. aastal evangeelse mariaõdede kloostri asutaja ja pikaajaline juht, kristlik kirjanik ja vaimne juht ema Basilea Schlink: „Mis Jumalalt tuleb, on üksnes hea. Ta ei pane su õlgadele kunagi rohkem, kui jaksad kanda. Iga takistus valmistab sind ette igaveseks eluks.“ Seega, ei peaks me kartma kannatusi, vaid neid võtma iseenesestmõistetavustena või kui suudame, siis nagu Jumala hinnalist kingitust, mille kaudu ta meid enda juurde kutsub. Õnnetu on see, kes peab oma risti kandma üksi ja sihitult, toetumata lähedastele ja Kristusele.”

Need sõnad olid õiged 2017. aastal. Veelgi kaalukamad on need meile Issanda aastal 2021, kui me elame laialdaselt levivast viirushaigusest tingitud piirangutega ja neist põhjustatud emotsionaalsete ja majanduslike kannatustega. Kristel Engman tõstab sellelt taustalt esile emade rolli: emad saavad jagada lastele usku ja teadmist, et just rasketel aegadel on jumal meiega ja aitab meid läbi kannatuste. Igaüks, kel on elus olemas selline tugisammas – usk Jumalasse – saab jagada seda ka nendega, kes on ta ümber, nii et ka nemad saaksid sellele sambale toetuda.

Järgmises elus oleme me kindlasti üheskoos Jumalariigis, kus sotsiaalset isolatsiooni või viirusest tingitud piiranguid ei tunta. Sinnamaani saame end rõõmustada uute raamatute lugemisega, juba loetud raamatute taasavastamisega ning oma isiklike usuliste kogemuste üle rõõmustades. Üht kogemust raamatu taasavastamisest jagab Põhja-Eesti Regionaalhaigla hingehoidja ja EELK vikaarõpetaja, K&T toimetuskolleegiumi liige Katri Aaslav-Tepandi, kes oma arvamusloos „Uskumine teeb inimese õnnelikuks ja tänulikuks, rõõmsaks” avab talle avanenud uusi tahkusid William Jamesi teosest „Usulise kogemuse mitmekesisus“.

Sel nädalal avaldame EELK perikoopide abimaterjalide sarjast käsitluse perikoobist Lk 24:44–53, kus evangelist Luukas kirjeldab jüngrite ette valmistamist usus tunnistamiseks ja kuulutamiseks. Perikoopi avavad meile EELK Usuteaduse Instituudi usuteaduskonna dekaan ja Uue Testamendi professor Randar Tasmuth ning EELK Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse abiõpetaja Joel Siim. Perikoobi sisulises kokkuvõttes ütleb Randar Tasmuth muuhulgas järgmist: „Jeesus annab meile ülesande kuulutada ja seda saab teha vaid olles kogu oma loomusega tema tunnistaja. Oma agarus ei ole siin ajendiks, jüngril on vaja teada ja tunda, et ta on ehitud väega kõrgustest.” Jeesus kutsub meid üles uskuma ja kuulutama.

Kui usud, siis rõõmusta ja jaga teistega.

Head lugemist, rõõmustamist ja jagamist!


Tänases numbris:

EELK perikoopide abimaterjal 4/11: taevaminemispüha Lk 24:44–53.

Katri Aaslav-Tepandi, Uskumine teeb inimese õnnelikuks ja tänulikuks, rõõmsaks.

Kristel Engman, Teeniv armastus (Jh 17:6–10).

Euroopa päev: Kirikud kiidavad üheskoos Euroopa Tuleviku konverentsi käivitamist.

TEADE: EELK Usuteaduse Instituudi rahvaülikool alustab veebikursustega.


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English