Arhiiv

See juba tärkab, kas te ei märka? (nr 492/ 14.5.2021)

„Vaata, mina teen hoopis uut,“ ütleb Deuterojesaja, „Ma teen kõrbessegi tee, tühjale maale jõed.“ (Js 43:19). See tekst räägib lootusest ja uue ootusest. See lootus ületab kõik ootused – üllatab, jahmatab, kuid loob usku ja usaldust. Küsime: kas indiviid, kel puudub lootus, kapseldub traditsioonidesse? Võib olla nii ja naa, igal moel on võimalik kalduda äärmustesse. Kõnekäänd „lootus sureb viimasena“ on aga õige, sest peale lootust on surm, isegi kui see on vegetatiivses olekus. Seetõttu on lootus hädavajalik. Usk on lootus, see on armastus ja uue ootus.

Seekordses jutluses kõneleb Eesti Metodisti Kiriku Teoloogilise Seminari õppejõud Meeli Tankler üllatusmomendist, küsides „Aga kuidas me üllatustele reageerime? Kas oskame otsida ja näha neis Jumala kätt? Kas usume, et Jumal ka täna tegutseb oma väes – hämmastavatel viisidel, ootamatute inimeste juures, üllatavates kohtades? Kas laseme Jumala tegudel ja sõnadel oma mõtteid ja meeli puudutada, meid julgustada, uuendada, uut lootust tuua? Või oleme oma hämmastuses pigem umbusklikud, esitame kriitilisi küsimusi ja kaitseme oma seniseid arusaamu, Jumala häält vaigistada püüdes ja Tema kohalolu ignoreerides…“

Arvamusrubriigis arutleb õigeusu vaimulik Orenti Kampus armastuse tähenduse üle kiriklikus traditsioonis, juhtides ühtlasi tähelepanu uuele, Jumala riigile: „Jumal ei ole autoriteet! Kui mitte Jumal, kes siis? Kas tahad öelda, et inimene? Niimoodi küsiksid inimesed, kes elavad elu, kus kindlasti peab olema autoriteet. Keegi peab olema! Aga on olemas maailm, ma ütleksin, et on olemas jumalik, imeilus maailm, kus ei ole teise ega iseenda autoriteeti – Jumala riik. See on imeilus maailm, kus Tema on minus ja mina Temas, ja me oleme üks, nagu ütles Jeesus.“

Ühtlasi avaldame ka järjekordse artikli Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku perikoopide abimaterjalide sarjast, kus nelipüha puhul esitatakse tekstikäsitlus Johannese evangeeliumist (Jh 3:16–21), mis räägib armastusest, usust ja lootusest: „Nagu juba evangeeliumi proloogis (Jh 1:9), nii on siingi juttu valguse tulekust maailma. Et valgus on Jeesus, selgub nii evangeeliumi proloogist kui ka Johannese evangeeliumi Jeesuse ütlustest.“

Tänases numbris:

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, EELK perikoopide abimaterjal 4/12: nelipüha Jh 3:16–21.

Orenti Kampus, Peetrus, kas sa armastad mind?

Meeli Tankler, Hämmastusest usuni (Ap 4:1–12).

Kolumbia luterlik kirik tegi avalduse vägivalla vastu.

Juhtkirja foto: Ergo Naab


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English