Arhiiv

Korraks ka tagasi vaadata (nr 494/ 28.5.2021)

Sünnipäevad ja aasta lõpp – need on hetked, kui inimesed armastavad heita pilgu möödanikule, mis on läinud korda, mis on ebaõnnestunud, kuidas edasi. Tänane ajakirja Kirik & Teoloogia number on kahekordselt sünnipäevahõnguline ja võtab sellega seoses ka korraks tagasi vaadata. Nõnda teeme tagasivaate EELK Usuteaduse Instituudi ajaloole, mis tähistab käesoleval aastal juba oma 75. aastapäeva, ja intervjueerime õp prof dr Jaan Lahet tema 50. sünnipäeva eel.

EELK Usuteaduse Instituut rajati keerulistes sõjajärgsetes oludes aastal 1946 ja see jätkas Nõukogude võimude poolt suletud Tartu ülikooli usuteaduskonna akadeemilisi traditsioone. Maikuus pidas instituut aastapäeva virtuaalkonverentsi ja meil on hea meel avaldada EELK peapiiskop emeeritus Andres Põderi ettekanne EELK Usuteaduse Instituudi missioonist ENSV ajal. Põder teeb põnevaid sissevaateid instituudi ajalukku ja analüüsib, millist missiooni see kiriklik õppeasutus endal toona kandis ning mida meil on sellest kogemusest õppida.

Ajakirja toimetuskolleegium õnnitleb oma liiget õp prof dr Jaan Lahet juubelisünnipäeval ja soovib õnnistust ning inspiratsiooni sama mitmekülgseks edasiseks tegevuseks. Sünnipäeva puhul küsitles Jaan Lahet kolleeg prof dr Urmas Nõmmik ning nad vaatavad üheskoos tagasi olnule, mõtisklevad meie kiriku ja teoloogia hetkeolukorra üle ning vaatavad lootusrikkalt tulevikule, kus kristlikul usul ja kirikul on oma oluline roll mängida.

Tänases lehenumbris avaldame ka 2. osa Liisa Maria Murdvee mõtisklusest “Asjade evangeelium”. Head lugemist ja tagasi vaatamist!

j

Tänases numbris:

Andres Põder, EELK Usuteaduse Instituudi missioon ENSV päevil

Urmas Nõmmik, Läksin kirikusse, ja jäingi käima. Intervjuu Jaan Lahega

Liisa Maria Murdvee, Asjade evangeelium. II osa

EELK vaimulike konverents toimus sel aastal veebikeskkonnas



Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English