Arhiiv

Kuidas me käitume ja mida me tahame (nr 489/ 23.4.2021)

Alatihti on raske, isegi väga raske leppida sellega, kuidas teised käituvad või mida nad tahavad. Mõnikord tundub, et üsna üheselt hinnatavas olukorras käitub teine inimene risti vastupidi selgele loogikale. Teise käitumine tundub lausa võimatu, justkui üldse mitte inimese oma.

Tegelikkus on tõepoolest keeruline. Käitumismustreid on palju ja tahtmisi veelgi rohkem. Tihti ei oska me teise inimese käitumise või tahtmise taha lihtsalt näha. Me ei tunne asjaolusid, põhjuseid, mis panevad teist tegema seda, mida ta teeb. Muidugi, mõnikord käitub inimene ka täiesti objektiivselt hinnates mõtlematult, ennast- või teisi hävitavalt.

See sunnib meid ikka ja jälle korralikult uurima, mis inimesi nimelt ajendab. Aja jooksul on uurimise võimalused pidevalt täienenud, meetodid ja distsipliinid kokku sulanud. Tartu Ülikooli usuteaduskonna kaasprofessor Amar Annus kirjutab oma artiklis inimloomuse ja loovuse uurimisest. Annus kuulub Vana Lähis-Ida usundiloo ja kognitiivteaduste sünteesimise pioneeride hulka maailmas. Ta tutvustab oma maailmas juba mõningast tähelepanu äratanud nelja-aastase uurimisprojekti tulemusi. Näiteks küsis ta, kuidas aitavad tänapäevased teadmised autismi kohta kaasa loovuse või ka asketismi fenomeni uurimisele.

Kui Annus ülistab oma uurimist, avardades arusaamist, miks mõned inimesed loovad harjumatul viisil või tunnevad ennast õnnelikuna mõnevõrra ebaharilikes olukordades, siis EELK Piiskopliku Toomkoguduse õpetaja Joel Siim jutlustab karja käitumisest ja karjase usaldusest. Kui on ka erilisi käitumisviise, tunneb hea kari ära hea karjase ja järgneb talle.

Arvamusloo rubriigis teeme midagi, mida juhtub harva: avaldame uuesti juba varem ilmunud loo. Selle põhjuseks on 27.-28. aprillil toimuv EELK XXX Kirikukogu 7. istungjärk, millel tulevad uuesti arutlusele EELK põhikirja ja kirikuseadustiku muutmise eelnõud. Mäletatavasti võttis toimetuse liige Kadri Lääs 30.10.2020 kokku kümme meie ajakirja veergudel ilmunud arvamuslugu, milles põhikirja ja kirikuseadustiku muutmise protsessis osalenud kirikukogu saadikud kommenteerisid protsessi. Juhime sellega veelkord tähelepanu põhjaliku diskussiooni vajadusele. Tuletame meelde ka Thomas-Andreas Põderi 18.11.2020 Eesti Kiriku veergudel sõnastatud diskussioonipunkte („Luterliku kiriku eluvormi reformiprotsessist“).

Head lugemist!


Tänases numbris:

Amar Annus, Teaduslikud läbimurded inimloomuse ja loovuse uuringutel.

Toimetus, Meenutus arhiivist: „Kommunikatsioonihäire ja koostöö – arutelu EELK põhikirja ja kirikuseadustiku reformist“ (Kadri Lääs).

Joel Siim, Jutlus hea karja pühapäevaks (Jh 10:1–10).

Kirikute Maailmanõukogu tähistab ülemaailmset immuniseerimisnädalat julgustades vaktsineerima.

Foto: Urmas Nõmmik


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English