Uudised ja oikumeenia

Luterlik Maailmaliit avaldab Ameerika Evangeelsele Luterlikule Kirikule toetust pärast USA kapitooliumil toimunud vägivalda

Ülemaailmne luterlik perekond on koos Ameerika Evangeelse Luterliku Kirikuga (AELK), kui ta püüab sel rahva ajaloo kriitilisel hetkel kaasata, leppida ja töötada õigluse ja rahu nimel.

Luterliku Maailmaliidu (LML) peasekretärina avaldas praost dr Martin Junge oma kirjas AELK presidendipiiskopile Elizabeth Eatonile esitatud avalduse, kus vaimulik dr Martin Junge väljendab oma „šokki ja pettumust“ USA kapitulooliumil toimunu üle 6. jaanuaril. Relvastatud meeleavaldajate tegevuse tulemusel hukkus neli inimest ja see katkestas ajutiselt põhiseadusliku protsessi, kinnitamaks järgmise presidendi Joe Bideni ja asepresidendi pr Kamala Harrise valimist.

Junge ütles, et kolmapäevased sündmused kujutasid endast „kaugelt vaadeldava prognoositavat kulminatsiooni“. Ajaloost ja praegustest olukordadest teame, et „lõhestamise ja vaenu õhutavad sõnad vallandavad vägivalla,“ kirjutas ta, eriti „kui need normaliseeritakse ja neid ei vaidlustata“.

„Inimesed peavad uuesti rääkima ja üksteist kuulama. Katkenud suhted tuleb parandada. Inimesed peavad uuesti usaldama, et nad saaksid koos elada ja töötada. Inimesed peavad paranema oma valust ja haavadest“ – ütleb LML-i peasekretär, praost dr Martin Junge.

Mõeldes AELK praegustele tohututele pastoraalsetele ja teoloogilistele väljakutsetele, märkis LML-i juht, et „purustatud suhted tuleb parandada“, usaldus tuleb üles ehitada ja „inimesed peavad oma valust ja haavadest paranema“. Junge tänas piiskop Eatonit „julge ja järjekindla tunnistuse eest õigluse, rahu ja leppimise suunas tegutsemise kohta“, teades, et AELK võtab vastu üleskutse „olla inimeste ja USA ühiskonnaga üldiselt kaasas nende leinas ja tervenemisteekonnal“.

Rääkides kiriku prohvetlikust rollist õigluse ja rahu nimel, ütles Junge, et hiljutised sündmused on näidanud, et „demokraatiat ei saa võtta iseenesestmõistetavana“, vaid „seda tuleb pidevalt kasvatada ja edendada“. Meenutades Tšiili sõjalise diktatuuri kogemust, rääkis ta ohtudest “haavatavatele, vähemustele ja tõrjututele“, kui „võimude lahusust õõnestatakse, õigusriiki rünnatakse ja inimõigusi üldse ignoreeritakse“. Need on inimesed, lisas ta, keda Jeesus kutsub seadma oma jüngrite tähelepanu ja mure keskpunkti. Palvete kohta kõigi USA-s elavate inimeste eest kinnitas LML-i juht piiskop Eatonile, et „teie ja teie kirik ei ole selles üksi“, vaid osalised „ülemaailmsest kirikute osadusest, ühendatud altaris ja kantslis“. „Me oleme avatud saamaks teilt juhiseid selle kohta, kuidas olla teile eeloleval ajal veelgi lähemal,“ ütles ta, lisades, et „teiste koguduste kogemused võivad pakkuda väärtuslikke ressursse, pakkudes tuge ja olles võimsaks tunnistuseks.“

Allikas: Luterlik Maailmaliit

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English