Arhiiv

“Mina olen meetod” (nr 466/ 13.11.2020)

„Ja Tema õpilased (täpsemalt: üliõpilased) küsisid Temalt: „Õpetaja, ütle meile, kuidas (kreeka keeles: methodos) me peaksime lugema pühi kirju?” Ja Ta vastas ning ütles neile: „Mina olen Meetod.”” (Evangeelium evangeeliumi järgi.) 

Mis on elu? Jeesus. Mis on elumõte? Jeesus. Mis oli enne elu? Jeesus. Mis on pärast elu? Jeesus. „Mina olen algus ja ots,” ütleb Jumal, „ja kõik vahepealne.” „Kas me elame igapäevaselt piiril,” küsib tänane jutlustaja, äsjapühitsetud preester Ariel Süvari. Mis on piir? Jeesus. Mis on siin ja sealpool piiri? Jeesus. „Mitmele inimesele rääkisid Sina eelmisel nädalal oma usust,” küsib tänane jutlustaja. Mis oli eelmisel nädalal? Jeesus. Kes olid inimesed eelmisel nädalal? Jeesus. Ja täna? Jeesus. Kas sa oled rääkinud Jeesusele Jeesusest? Aga kas sa oled Jeesust kuulanud? Näinud? Jah. Iga inimene on Jeesus. 

Tänase arvamusloo autor, Tartu Ülikooli usuteaduskonna magistriõppe tudeng Rahel Toomik kirjutab muistsete keelte omandamise tähtsusest ja annab nõu: „Ja kui pandeemia tõttu ühiskond taas lukku peaks keeratama, võib kodus värviraamatute ja lauamängude asemel alati ette võtta mõned alfad, alefid või omegad.” Aga mis on need alfad, alefid ja omegad? Jeesus. Jeesus on igas tähes ja sõnas ja lauses. Millega sa tegeled lukku pandud kodus? Jeesusega. Kes tegeleb sinuga seal? Jeesus. See alef ja alfa ja omega loeb sind samuti, nagu sina Teda. Sa tõlgid-tõlgendad Teda. Kas Tema sind samuti? 

Artikli rubriigis on jõutud kreeka-katoliku kiriku käsitlemisel järgmise osani. Autoriks on auväärne Alar Laats. Me oleme lugenud samu tähti ja sõnu ja lauseid ja kirju ja Jeesust ja oleme saanud aru. Aru erinevalt, vastavalt iseendale – meie ju anname sisu ja tähenduse. Või mitte? Ja niimoodi seisavad näiteks Transilvaania linnakeses Alba Iulias Rumeenias üsna lähestikku kaks katedraali, õigeusu ja katoliku kiriku omad, rääkimata kreeka-katoliku kiriku omast. Jah, Jeesus on igas nendest. Mis me ütleme Jeesuse kohta teisele? Teisele, kes samuti räägib sulle Jeesusest? Meie kõigi meetod Kirja avamiseks on Jeesus. Kas on? 

Auväärsed lugejad, soovime teile hüva lugemist ja alefi, alfa ja omega maalimist nii parema kui vasema käega. 


Tänases numbris:

Alar Laats, Idakatoliku kirikud, 4. osa.

Rahel Toomik, Kõige alguses on A, alef ja alfa.

Ariel Süvari, Tule! Jutlus Valvamispühapäevaks (Ml 3:13–18).

Evangeelne Kirik Saksamaal võttis vastu tulevikustrateegia.


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English