Esiletõstetud lood

Tšehhoslovakkia Hussiidi Kirik tähistab tänavu oma sajandat aastapäeva

Tšehhoslovakkia Hussiidi Kirik tähistas oma sajandat aastapäeva 11. jaanuaril peetud piduliku jumalateenistusega Prahas Püha Nikolause Kirikus. Selles hoones kuulutati 11. jaanuaril 1920. a välja Tšehhoslovakkia Hussiidi Kirik, mille rajamise juures mängis olulist rolli katoliiklik modernism. Katoliku kirikust välja kasvanud kirik mõistab end olevat Kyrillosele ja Methodiusele tagasiviidava pärandi ja tšehhi reformaatori Jan Husi õpetuse edasikandja. Kiriku jaoks on oluline roll olnud ka tšehhi teoloogi ja õpetlase Jan Amos Comeniuse ning modernistliku liikumise ning kunagise Tšehhoslovakkia esimese presidendi Tomáš Garrigue Masaryki vaimsel ja humanistlikul pärandil.

Sajanda aastapäeva puhul avaldas kirik pöördumise pealkirjaga “Kirik ja ühiskond”. Pöördumises tuletatakse meelde, et “Tšehhoslovakkia Hussiidi Kirik mõistab end usklike koguna, kes on kutsutud jagama ja kuulutama evangeeliumi Kristusest (1 Pe 2:9). Alates oma rajamisest jaanuaris 1920 on ta end näidanud ühiskonnale avatud kirikuna, püüdes edendada vabaduse ja demokraatia väärtuseid”. Sajanda aastapäeva motoks on “100 aastat Jumala ja 100 aastat inimese teenimist”.

Tšehhoslovakkia Hussiidi Kirikul on tänapäeval umbes 40 000 liiget. Kirikupea on patriarh Tomáš Butta.

Loe ka: 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English