Arhiiv

Reede ja 13 ja täiskuu (nr 418/ 13.12.2019)

Foto: Karin Kallas-Põder

Rahu, ilusat kolmandat adventi ning head jõulupaastu jätku.

Tänases numbris jätkame Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas uurimuse „Evangeelsed käsitused religioonide paljususest Euroopas“ avaldamist. Lugeda saab ülevaadet kirikute dokumentidest ning Piibli ja evangeelse teoloogia hoiakutest religioonide paljususe suhtes. Dokumendis seisab: „Kristlased usuvad Kolmainu Jumalasse, kes on radikaalselt armuline.” Tõesti on, nii nagu ütles kõrbeisa Antonius: „Öelda, et Jumal pöördub ära patusest, on sama kui öelda, et päike varjab end pimeda eest.” Ja meile on öeldud, et me oleksime sama täiuslikud nagu Jumal! „Teie olge siis täiuslikud, nõnda nagu teie taevane Isa on täiuslik.” (Mt 5:48) Unustage siin Aristoteles või Platon ja taolised.

Arvamuste rubriigis mõtiskleb munkpreester Orenti Kampus küsimuse üle, kas nii me jõuamegi lõpule? Endale omases radikaalses patsifismis vastab ta, et lõpp on juba ammu käes: „Mille ots, mille lõpp? Kristluse / ristiusu? Kristlus on ju kestnud siiani ning põrgu ei võida kirikut kunagi. Kas see on kristlus? Kui see on kristlus, siis mina olen Rooma paavst.”

Jutluses avab teoloogiadoktor, Kirik & Teoloogia toimetuskolleegiumi liige Jaan Lahe pühakirja teksti Jh 1:35–39.43–51. Taevas on avatud, siiani. Inimene, kes tahab kohtuda avatud Jumalaga ning olla avatud taeva kodakondne, selle eelduseks on avatus. „Jumal võib toimida vastuolus meie usuga – vastuolus sellega, mida Temast arvatakse ja õpetatakse.” Sest „usk ei ole midagi staatilist, midagi, mille me oleme kord saavutanud ja mis siis lihtsalt on, vaid me peame selle ikka jälle uuesti saavutama.” Sellest on kergem kirjutada-rääkida, kui niimoodi elada. Kuid mitte võimatu!

Head lugemist, armas jõulurahvas!


Tänases numbris:

Evangeelsete Kirikute Osadus Euroopas, Evangeelsed käsitused religioonide paljususest Euroopas. Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas uurimus, 2. osa.

Orenti Kampus, Kas nii me jõuamegi lõpule?

Jaan Lahe, Avatud taevas (Jh 1:35–39.43– 51).

Kirikute Maailmanõukogu pöördumine COP25 raames.


Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik aastatel 2010–2017.

Vaata ka uuendatud 2011.–2018. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English