Uudised ja oikumeenia

EELK Usuteaduse Instituut kutsub täiendusõppe kursusele „Kolmainuõpetus ja trinitaarse teoloogia renessanss“

EELK Usuteaduse Instituut kutsub täiendusõppe kursusele „Kolmainuõpetus ja trinitaarse teoloogia renessanss“

Kursuse viib läbi EELK UI süstemaatilise teoloogia õppetooli juhataja õp prof dr Thomas-Andreas Põder.

Koolitusele on oodatud vaimulikud jt koguduste kaastöölised, teoloogia ja seotud erialade üliõpilased, teised asjahuvilised.

Ehkki kristlik jumalateenistus on sündmus, mis toimub kolmainu Jumala nimel, paistab kolmainuõpetus jääma teoloogilises mõtlemises sageli pigem varju. Paljud kristlasedki on valmis möönma, et see on paraadnäide millestki eluvõõrast ja praktiliselt ebaolulisest. Üks viimaste aastakümnete põnevamaid ja olulisimaid teoloogiamaastiku nähtusi on trinitaarse teoloogia renessanss – selline teoloogia viljelemine, milles triniteedi-mõtlemisel on keskne tähendus ning rõhutatakse trinitaarse jumalamõiste põhjapanevat orienteerivat väge ühenduses nii kirikliku praktikaga kitsamalt kui kristliku eluga avaramalt. Kursusel antakse sissejuhatav ülevaade kaasaegse trinitaarse teoloogia põhilistest ajenditest, küsimusteasetustest, tendentsidest ja vaidlustest. Süstemaatilis-teoloogiliselt keskendutakse lähemalt küsimusele kolmainuõpetuse mõttest, tõest ja elutähtsusest: Mis ajendab ja võimaldab mõtlemist Jumalast ja Jumalast kui Kolmainust? Kuidas Jumalast mõtelda? Miks on kolmainuõpetus elutähtis maailma (kontingentsuse) ja inimese (vabaduse) mõistmiseks? Milline on trinitaarse teoloogia suhe ristiteoloogiaga? Milles seisneb kolmainuõpetuse kiriklik-oikumeeniline olulisus? Millised impulsse annab triniteediõpetus suhestumiseks teiste religioonide ja mittereligioossete eluviisidega? Kursus annab võimaluse harjutada Jumalast mõtlemist ning arendada kriitikameelt jumalamõiste kasutamise suhtes.

Kursus toimub instituudi ruumides (Pühavaimu 6, Tallinna) järgmistel aegadel:

13. novembril 2019 kell 10.00-17.00

18. detsembril 2019 kell 10.00-17.00

Koolitus osalustasu on 30 eurot (sisaldab ka lõunasöögi). Registreeruda palume hiljemalt 11.11.2019 keskpäevaks. Elektrooniline registreerumine.

Info: Kerstin Kask, e-post: Kerstin.Kask@eelk.ee või tel 553 0399

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English