Esiletõstetud lood

Kiriklik kampaania andestust kujutava emoji leidmiseks

Soome kirik koos partneritega rõhutavad andestuse tähtsust ja otsivad uusi võimalusi sõnumi edastamiseks.

Ekraanitõmmis kampaania veebilehelt forgivemoji.com

Soome Evangeelne Luterlik Kirik (SELK) algatas meediakampaania andestust sümboliseeriva emoji leidmiseks. Selle kampaania ajal on võimalik saata ideid emoji kujunduseks ja hääletada oma lemmik-emoji poolt. Võidu-emoji saadetakse Unicode’i konsortsiumile ettepanekuga arvata see standardemojide hulka hiljemalt käesoleva aasta lõpuks.  

Suhtlusesse värvi lisamine 

Emojid on moodsa kommunikatsiooni loomulik osa ning erinevate emotsioonide kujutamiseks on praegusel ajal kasutusel ja suhtlusesse värvi lisamas üle 3000 ametliku emoji. Soome oli 2015. a esimene riik maailmas, kus loodi komplekt rahvuslikke emojisid, millel oli ka valitsusepoolne heakskiit. Kuid siiani puudub nende hulgas emoji, mis kannaks sõnumit “ma andestan sulle”. Forgivemoji kampaania, mille algatajaks on SELK koostööpartneritega, püüab täita just seda tühikut ning samas tõsta inimeste teadlikkust andestuse ja lepituse tähtsusest. 

Sõna emoji tuleneb kahest jaapanikeelsest sõnast, mille tähendus oli algselt piktogramm. Emojid on ideogrammid, mida rakendatakse elektroonilises suhtluses. Need võivad olla näoilmed, tavaobjektid, loomad, paigad ja ilmastikunähtused. Emojide populaarsus on pidevalt kasvanud, eriti pärast seda, kui need lisati 2010ndatel aastatel mobiilside ja sotsiaalmeedia platvormide rakendustesse. Need on nüüdseks loomulik osa popkultuurist, mille abil on võimalik ületada keelebarjääre.

Keskendumine rahu teemale

Tuomo Pesoneni, SELK-i avalike suhete juhi sõnul sai kampaania idee alguse eelmisel aastal, mis oli Soomes pühendatud rahu teemale. 2018. a meenutasid soomlased 100 aasta möödumist Soome kodusõjast. “Soomes räägiti palju lepitusest ja andestusest ning üks tähelepanek oli, et sellist emojit, millega saaks väljendada andestust, ei eksisteeri.” Pesonen selgitab, et sellist emojit ei saa muidugi kasutada väljendamaks andestust pärast nii kohutavaid sündmusi, nagu seda on sõda. “Pidasime silmas ennekõike igapäevaseid olukordi ning andestusele ruumi andmist inimestevahelistes suhetes, näiteks perekonnas, sõprade keskel või kelle iganes puhul seda vajalikuks peetakse,” lisas ta. 

Lisaks uue emoji loomisele kogutakse kampaaniaga ka raha, selleks et toetada riikides nagu Somaalia, Keenia, Kesk-Aafrika Vabariik tegevusi rahu edendamiseks ja konfliktide lahendamiseks. 

Kampaaniaga on liitunud mitmed organisatsioonid nagu CMI Peace Broker, Soome Misjoniselts ja FinnChurchAid.

“Me kutsume üles inimesi kõikjal maailmas osalema ja hääletama. Meie kampaania veebileht on nii inglise kui soome keeles,” ütles Pesonen. Ta loodab, et kampaania tulemusel saame me toreda emoji, mis lisatakse ametlikku Unicode’i kollektsiooni, “nii et seda saab kasutada kõigil sotsiaalmeedia ja muudel platvormidel. See oleks oluline saavutus mitte ainult meile, vaid kõigile inimestele maailmas.” 

Allikas: Luterlik Maailmaliit

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English