Arhiiv

Vaatenurga küsimus (nr 379 / 15.3.2019)

Foto: Kreet Aun

Vítor Westhelle võrdleb iseenda ja kõigi teiste teoloogide tööd kangakudumisega. Tema kootud teksti lugedes tekib sama tunne, kui telerist kiirlaskumise ülekannet vaadates. Kiirlaskuja liugleb sujuvalt ühelt raja servalt teisele, möödub ühes raja servas olevast väravast ja laugleb teise serva poole. Kiirus on suur, kuid liikumise sujuvus petab silma ära ja tegelik kiirus ei ole tajutav. Vaatajal on kogu aeg võimalik näha erinevaid vaatenurki rajale, väravatele ja laskujale endale. Selliselt Uue ja Vana Testamendi vahel liueldes näitab Brasiilia päritolu luterlik teoloog Vítor Westhelle (1952–2018) meile erinevaid vaatenurki hermeneutikale ning avab kiirlaskuja elegantsiga Lutheri hermeneutika kolm põhikriteeriumit.

Artikli „Efektiivset konteksti uurides – Lutheri kontekstuaalne hermeneutika“ tõlge on esimene Vítor Westhelle eesti keeles avaldatud kirjatöö. Originaalartikkel ilmus 2012. aastal Luterliku Maailmaliidu Piibli hermeneutika teemale pühendatud kogumikus. Artikli tõlke esimese osa avaldasime eelmises numbris ning viimane osa ilmub nädala pärast.

Tartu Ülikooli usuteaduskonna Uue Testamendi lektor ning usuteaduse ja religiooniuuringute programmijuht Ain Riistan avab meile jutlus aluseks oleva kirjakoha Mt 20:1–16 erinevate osaliste ja kaasaegsete lugejate vaatenurki loos toimetava isanda tegemistele. Ain Riistan kõneleb ka inimlikust kadedusest ja õigustatud ootustest ning sellest, kuidas üheteistkümnendal tunnil muudab mängureegleid äraarvamatus suveräänsuses tegutsev Jumal.

Literaat Karmo Taltsi sulest jõuab meieni vestlus dogmaatiku ja loogiku vahel sellest, mida võtta mõistusega ja mida mõistusega mittevõtta. Vaatenurgad saavad alguses olla erinevad, need saavad lõplikult vastanduda või teineteisele lähemale nihkuda, läheneda, kokku sulada või sama suuna pool pöörduda. Õppimine on võlusõna selles kahe mõistuse mõõduvõtmises.

Head lugemist ja vaatenurkade vahetamist!

 

Tänases numbris:

Vítor Westhelle, Efektiivset konteksti uurides – Lutheri kontekstuaalne hermeneutika, 2. osa.

Karmo Talts, Mõistusega võtmine.

Ain Riistan, Teenimatu arm (Mt 20:1–16).

Soome luterlike piiskoppide paastuaja alguse läkitus „Et meil kõigil oleks lootust“.

Teade. EELK Usuteaduse Instituut kutsub osalema koolitustel „Usukultuur evangeelses luterlikus vaatevinklis“.

 

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik aastatel 2010-2017.

Vaata ka uuendatud 2011.–2018. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English