Esiletõstetud lood

Soome luterlike piiskoppide paastuaja alguse läkitus „Et meil kõigil oleks lootust“

Seoses paastuaja algusega tegid Soome Evangeelse Luterliku Kiriku piiskopid pöördumise kliimamuutuste küsimuses.

Pöördumises tõdetakse: ”Enesevaatlust, meeleparandust, lepitust ja lootust vajatakse just praegu, sest kliimasoojenemine ohustab meie tulevikku. Meil inimestena on aeg ärgata ja märgata oma tegude tagajärgi ning teha tööd olukorra parandamiseks. Vastutame haavatavas olukorras olevate ligimeste, tulevaste sugupõlvede ja kogu loodu eest/…/Pöördume riigivõimude, ettevõtete, organisatsioonide ja kodanike poole, et võiksime üheskoos teha kõik kliimasoojenemise peatamiseks ja looduse mitmekesisuse säilitamiseks. Sellisele paastule kutsume kõiki – et meil oleks lootust.”

Soome luterliku kiriku äsja heakskiidetud energia- ja kliimastrateegia eesmärk on, et kirik oleks alates 2030. aastast süsinikneutraalne. „Julgustame kogudusi ja kõiki kiriku asutusi ja organisatsioone järgima strateegia soovitusi, liituma kiriku keskkonnadiplomi põhimõtetega ja jätkama aktiivselt keskkonnaalast tegevust,“ öeldakse piiskoppide pöördumises.

Ülestõsumispühadega lõppev paastuaeg algab tuhkapäeval. Piiskopid tuletavad  oma pöördumises meelde, et paast tähendab meeleparandust ja mõistmist, et oma käitumist on vaja muuta.

Pöördumisele on alla kirjutanud peapiiskop Tapio Luoma, Lapua piiskop Simo Peura, Tampere piiskop Matti Repo, Mikkeli piiskop Seppo Häkkinen, Porvoo piiskop Björn Vikström, Turu piiskop Kaarlo Kalliala, Kuopio piiskop Jari Jolkkonen, Helsingi piiskop Teemu Laajasalo, Oulu piiskop Jukka Keskitalo ning Espoo piiskop Kaisamari Hintikka.

Tuhkapäeval algas Soome luterlikus kirikus juba kaheksandat aastat toimuv ökopaast, mille puhul on erinevatel aastatel esile toodud  erinevaid keskkonnahoiuga seotud teemasid ning tutvustatud luterlikke paastukombeid, innustades soomlasi pidama ülestõusmispühadele eelnevat paastuaega nii, et see aitaks ka kliimamuutusega seotud probleeme ennetada ja vähendada.

Allikas: evl.fi

ekopaasto.fi

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English