Arhiiv

Vaimustunud (nr 373/ 1.2.2019)

Foto: Kadri Lääs

Kui uue aasta esimene kuu on möödunud, ununevad ka kõik kaunid lubadused ja plaanid, kuidas olla sel aastal varasemast „parem inimene”. Kogemus näitab – ennekõike just isiklik kogemus –, et vabanemiseks ebameeldivatest harjumustest või eluviisidest, mis hoiavad meid oma ahelates või teevad meid katkiseks, jääb üldjuhul kampaaniatest väheseks. Selle asemel, et oma elulaeva iga „uue alguse” ajendil suure kaarega jälle vastassuunda keerata, on mõttekas sihti mitte silmist lasta ja selle abil uuesti suunda korrigeerida. Aga kui juba suund on kaotatud, vajame abi, juhatust, et keegi võtaks meid käekõrvale, mõnikord ka selle sõna kõige otsesemas mõttes, õpetaks taas nägema tähtsaid asju elus ja neist kinni haarama, õpetaks „vaimustuma”.

Vaimustumisvõime olulisusest inimese hea käekäigu jaoks kirjutab tänase ajakirja Kirik & Teoloogia numbri jutluses õp Triin Käpp, mille ta pidas möödunud nädalal Nelijärvel toimunud EELK Vaimulike konverentsi avajumalateenistusel. Jutluses julgustab ta oma ametikaaslasi ikka oma vaimu värskena hoidma ning mitte kaotama elust vaimustumisvõimet, mis tähendab ju samal ajal ka võimet võtta vastu ja olla täidetud Jumala Vaimu andidega.

Vaimustunud või vaimuga täidetud elust kõneles ka läinud aasta septembris Eestit külastanud paavst Franciscus. Nüüd on 25. septembril Tallinnas peetud kõned ka kogumikuna välja antud. Kunstiloolane ja ikoonimaalija Tiina Veisserik peatub lähemalt kolmel paavsti kõnel ning küsib, mida me võiksime neist endale kaasa võtta. Mida võiks konkreetsemalt tähendada paavst Franciscuse üleskutse Eesti rahvale liikuda suurema elutäiuse poole, saama vabaks ja pühaks rahvaks, elama osaduses kaasinimestega meie ümber, kandma vastutust ning hoidma Looja loodud maailma.

Käesolevas lehenumbris toome lugejateni teise osa Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskopi Urmas Viilma artiklist, milles ta tutvustab Tallinna Toomkooli rajamise protsessi. Tallinna Toomkool on asutatud EELK Tallinna Toomkoguduse poolt ja alustas õppetööd 2011. aastal.

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Urmas Viilma, Tallinna Toomkooli taasasutamine XXI sajandil, 2. osa.

Tiina Veisserik, Vastukaja paavst Franciscuse Eestimaal 25.09.2018 peetud kõnedele.

Triin Käpp, Vaimust kantud ja andeid rakendades.

Kirikute ja Euroopa Liidu dialoog: kohtumine seoses Rumeenia Euroopa Liidu eesistumisega.

Kutse raamatuesitlusele: „Usukultuur evangeelses luterlikus vaatevinklis”.

 

 

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik aastatel 2010-2017.

Vaata ka uuendatud 2011.–2018. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English