Uudised ja oikumeenia

Paavst Franciscuse palverännak Araabia Ühendemiraatidesse on uus lehekülg kristluse ja islami dialoogis

Foto: Ivars Kupcis/MKN

7. veebruaril 2019 ütles paavst Franciscus, et tema palverännak Araabia Ühendemiraatidesse avas „uue lehekülje kristluse ja islami vahelise dialoogi ajaloos“ ning edendas vendlusel põhinevat maailma rahu.

Abu-Dhabis viibides allkirjastas paavst koos sunni islami iidse keskuse al-Azhari suurimaamiga dokumendi, mis mõistab hukka usuliselt motiveeritud vägivalla ja muu vägivalla.

„Dokument on särav üleskutse reageerida heaga kurjusele, tugevdada religioonidevahelist dialoogi ja edendada vastastikust austust, et takistada nende teed, kes lisavad kütust tsivilisatsioonide vaheliste kokkupõrgete tulle,“ ütles Püha Tooli pressiameti direktor Alessandro Gisotti peale allkirjastamist.

Rahu maailmas

4. veebruaril 2019 allkirjastasid paavst ja suurimaam ajalooliseks tähiseks saava dokumendi pealkirjaga „Inimeste vendlus maailma rahu ja koos elamise nimel.“

Allkirjastatud dokumendi teksti saab lugeda siit: Document on “Human Fraternity for World Peace and Living Together”

„Me kutsume intellektuaale, filosoofe, usujuhte, kunstnikke, meediatöötajad ning kultuurikandjatest mehi ja naisi igas maailma osas taasavastama rahu, õigluse, headuse, ilu, inimese vendluse ja kooseksisteerimise väärtusi, et kinnitada nende väärtuste kui lunastuse ankrute tähtsust kõigile ning edendada neid kõikjal,“ ütleb see dokument.

Kirikute Maailmanõukogu peasekretär õp Olav Fykse Tveit tunnustas paavst Franciscue ja al-Azhari suure imaami vahelist ajaloolist kohtumist, samuti enam kui 600 usulise juhi juures viibimist ja vaatlejaks olemist.

„Paavsti esimene visiit Araabia poolsaarele on meile kõigile selge lootuse märk,“ ütles Tveit, „see tugevdab ja esitab ühtlasi väljakutse meie ühisele kohustusele olla üks inimkond koos meie paljude erinevustega.“

Araabia Ühendemiraatide elanikkond on veidi üle kaheksa miljoni, neist enamus on muhameedlased. Selles riigis elab ka ligi miljon roomakatoliiklast, kellest enamik on pärit Filipiinidelt või Indiast, ütleb katoliiklik väljaanne Crux.

Üks inimperekond

Hotellis Emirate’s Palace kõneldes ütles paavst Franciscus: „Lähtepunktiks on teadvustamine, et Jumal on ühe tervikliku inimperekonna päritolu algallikas. Tema, kes on kõigi asjade ja kõigi inimeste looja, tahab, et me elaksime vendade ja õdedena, elades loodu ühises kodus, mille ta on meile andnud.“

Ajaloolise visiidi auks ehitatakse Abu-Dhabisse uus kirik ja uus mošee, raporteeris Araabia Ühendemiraatide ajaleht The National, märkides, et need ehitatakse uskude vaheliste suhete pühitsemiseks.

Paavst Franciscus ja Al Tayeb allkirjastasid koos Abu-Dhabi kroonprintsi šeik Mohamed bin Zayedi ja teiste vanemate vaimulike ja ametnikega nurgakivi uute jumalateenimise paikade, Püha Franciscuse kiriku ja suurimaam Ahmad Al Tayebi mošee jaoks.

 

Allikas: MKN/WCC

Uudis on tõlgitud lühendatult.

Uudise täisteksti originaalkeeles saab lugeda siit: Pope Francis says pilgrimage to UAE is a new page in Christian-Islam dialogue

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English