Arhiiv

Hästi või halvasti? (nr 375/ 15.2.2019)

Foto: Urmas Nõmmik

Juhtub ju ikka, et küsitakse teiselt, et kuidas läheb. Ja siis vastatakse enamasti, et läheb hästi. Mõnikord tõdetakse, et läheb halvasti, või mõteldakse, et tegelikult läheb halvasti. Mõnes tõsisemas olukorras ju hakatakse siis, kui läheb halvasti, otsima süüdlast. Võib-olla leitakse mõnikord põhjus endas, tihti aga kelleski teises, isegi ehk Jumalas.

Nii tekivad teoloogilised ja filosoofilised arutlused heast ja halvast, sellest, mis on Jumala põhjustatud, mis mitte, Jumalast ja kuradist ja aina nii edasi. Kaks tänase Kirik & Teoloogia avaldist puutuvad selliste arutlustega kokku, tuginedes sealjuures Matteuse ja Luuka evangeeliumide 8. peatükkidest pärit lugudele. EELK perikoopide abimaterjal valgustab tähendamissõna külvajast ja sajakordsest saagist, EELK Tartu Maarja koguduse õpetaja Joona Toivanen jutlus lähtub tormi vaigistamise episoodist.

Mida võiks nende põhjal järeldada? Näiteks et inimesed ise põhjustavad kurja, ise langevad ära, et inimestega lihtsalt juhtub halbu asju. Isegi, et Jumala sõna külvamine ei tarvitse alati õnnestuda: kolm osa neljast võib minna hukka. Aga ometi juhtub, et Jeesus vastab juhuslikule tormile selle vaigistamisega, hirmule usuga, või et neljas osa külvatust läheb kasvama ja annab hoopis sajakordset saaki. Me ei tea, mida toob iga järgmine hetk. Me ei tea, milleks see, mida peame halvaks, võib pöörduda. Mineviku põhjused pole olulised, praegune otsustamise hetk on. Ja tulevik on kõige olulisem.

Kui lisame tänasesse väikesümfooniasse veel juudi aja- ja mõtteloo uurija, Stuttgarti ülikooli doktorandi Elisha Salivoni artikli teise osa, on põhjust aega võtta ja järele mõtelda küllaga. Artikkel räägib 19. sajandil Euroopast Ameerikasse kolinud ning seal teatud mõttes uute, teatud mõttes vanade probleemidega kohtunud Isaac Mayer Wise’i elust. Tema oli üks neist visionääridest, kes „kujutasid ette uut tüüpi rahvuslust liberaalses ühiskonnas, kus puuduks sallimatus. Sellises ühiskonnas oleksid valgustatud juudid ja mitte-juudid võrdsed partnerid edendamaks harmoonilist sotsiaalset korda ning neil oleks võrdne sotsiaalne positsioon“.

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, EELK perikoopide abimaterjal 2/7: 2. pühapäev enne paastuaega / vabariigi aastapäev (Lk 8:4-15).

Elisha Salivon, Isaac Mayer Wise ja uued ideed juutluses 19. sajandi Ameerikas, 2. osa.

Joona Toivanen, Usaldus ja tormi vaigistamine (Mt 8:23–27).

Paavst Franciscuse palverännak Araabia Ühendemiraatidesse on uus lehekülg kristluse ja islami dialoogis.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik aastatel 2010-2017.

Vaata ka uuendatud 2011.–2018. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English