Esiletõstetud lood

Uusaasta mõtisklus. 525600 minutit

Ma seisan väraval ja ootan. Veel on kõik suletud, veel ei avane uksed. Veel läheb aega. Sekund, minut, tund, päev, nädal, kuu…

Ootaja aeg on pikk, öeldakse. Aga sekund on ikka sekundi- ja kuu kuupikkune. Meie, inimesed oleme oma ajaarvestamisega ikka ühed isemoodi olevused. Olgu advendiküünal või liivakell, mobiiltelefoni ekraan või kallis esivanemate tasku-uur, tundub, et me vajame nii väga aja kulgemise jälgimist. Kas ajataju on õnn või õnnistus?

Ma seisan väraval ja ootan. 525600 minutit on täis tiksunud ja algab uus ring. Uus aasta toob Jumala abiga uued kuud, nädalad, päevad ja minutid ning sekundid. Aga enamik neist on veel olemata. Milles mõõta veel kättejõudmata aega? On see üldse võimalik?

Jah, kalendrid mõõdavad uue aasta kenasti ära ja telefonide ajaarvestus ulatub nii kaugele tulevikku, et mul pole aimugi, kui palju aastaid mu telefon teab. Aga ikkagi? Milles mõõta tulevikku? Või kas peakski uut aastat ette ära mõõtma, vahest aitab, kui oodata, mida ta enesega toob ja mitte ainult loota, vaid aktiivselt taotleda parimat?

Uude aastasse on meil kaasa võtta lauliku soovitus: „Hoidu kurjast ja tee head, otsi rahu ja nõua seda taga!” (Ps 34:15)

1996. aastal lavastus Broadwayl 100 aastat vanemast Giacomo Puccini ooperist „La bohème” inspiratsiooni saanud muusikal „Rent”, milles on laul „Seasons of Love”. Laul küsib, milles mõõta aastat, 525600 minutit? Kuidas mõõta aastat inimese elus? Päikeseloojangutes, kohvitassides, õpitud tõsiasjades, nuttudes või äkki hoopis armastuses? Mõõda oma aastaid armastuses! Kõrgelt hinnatud muusikali autor Jonathan Larson suri ootamatult diagnoosimata südamerikke tõttu esietenduse päeva hommikul. Aga kõik see, mis oli kirjutatud ja trupiga ette valmistatud, elas 12 aastat Broadway laval ning puudutab inimesi edasi.

Vahest me mõõdame oma aastad juba ette ära, ise seda märkamata?

Küll oleks hea seista 525600 minuti pärast uue aasta väraval ning oodates mõelda, kui palju head oled kogenud ja jaganud, kui mitmest viletsusest ja hädast läbi käinud või hoidunud, kui palju rahu soovinud ja palunud ning kui palju rahulikke minuteid leidnud?

Annaks aegade Algus ja Ots, et seda kõike tuleks rohkem, kui me arvutada oskame.

 

 

Kristi Sääsk (1973) on EELK Viljandi praostkonna vikaarõpetaja

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English