Uudised ja oikumeenia

Kristliku ühtsuse palvenädal 18.-25. jaanuarini 2019

Foto: Albin Hillert / KMN

2019. aasta palvenädala teema: „Õigust ja ainult õigust pead sa püüdlema.“

Vähemalt kord aastas meenutavad kristlased Jeesuse palvet oma jüngritele: „et kõik oleksid üks, et maailm usuks“ (vt Jh 17:21). See puudutab südameid ja kristlased kogunevad, et palvetada oma ühtsuse eest. Kihelkonnad ja kogudused üle kogu maailma vahetavad jutlustajaid või korraldavad erilisi oikumeenilisi pidustusi ja palveteenistusi. Sündmus, mis lükkab käima selle erilise kogemuste vahetamise, on Kristliku ühtsuse palvenädal.

Traditsiooniliselt pühitsetakse seda nädalat 18.-25. jaanuarini, Peetripäeva ja Apostel Pauluse pöördumispäeva vahel. Lõunapoolkeral on jaanuar puhkuste aeg. Seal valivad kirikud palvenädala tähistamiseks teise aja, näiteks nelipühi paiku, mis on samuti ühtsuse tähistamiseks sobiv ajastus.

Iga-aastaseks pidustuseks valmistudes palutakse mingi regiooni oikumeenilistel partneritel valmistada ette põhiline liturgiline tekst mingil piibliteemal. Siis toimetab selle teksti läbi Kirikute Maailmanõukogu (KMN) ja Roomakatoliku kiriku esindajatest koosnev meeskond, kindlustamaks, et seda teksti saab kasutada palvetamiseks üle kogu maailma ning et see tekst oleks seotud kirikute nähtava ühtsuse otsinguga.

Teksti avaldavad ühiselt Roomakatoliku kiriku Kristlaste ühtsuse edendamise paavstlik komisjon ning KMN Usu ja kirikukorra komisjon. Viimane korraldab ja juhendab kogu teksti valmimise protsessi. Lõplik materjal saadetakse KMN liikmeskirikutele ja Roomakatoliku piiskoplikele kogudele, keda kutsutakse üles teksti tõlkima ning kasutamiseks kohandama või oma keskkonna kontekstiga kooskõlastama.

Allikas: KMN kodulehekülg – Kristliku ühtsuse palvenädal

Toimetuselt: 2019. aasta palvenädala tekstid on koostatud Indoneesias. Palvenädala puhul avaldame tõlgituna kõigi kaheksa palvepäeva mõtisklused ja palvete tekstid.

Kõigi kaheksa palvepäeva eestikeelseid tekste saad lugeda siit.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English