Uudised ja oikumeenia

Saabuvate jõulude ajal ühendavad Euroopa kirikute liidrid jõud pagulaste ja migrantide nimel

Euroopa kirikute liidrid kinnitavad jõulude vaimus väärikuse, austuse ja kaastunde väärtusi pagulaste ja migrantide suhtes. 4. detsembril kirjutasid kirikute liidrid Euroopast ja mujalt alla tänavusele kaalukale jõuluavaldusele, mille Euroopa kirikute rändekomisjon (Churches’ Commission for Migrants in Europe [CCME]) ja Euroopa Kirikute Konverents ([EKK] Conference of European Churches) tegid üheskoos teatavaks ning mida nad tutvustasid Mairead McGuinnessile, Euroopa Parlamendi esimesele asepresidendile Brüsselis.

Rohkem kui kolmkümmend avalduse allkirja pärinevad erinevatest kirikutraditsioonidest üle Euroopa, teiste hulgas õigeusklikest, protestantlikest, anglikaani ja Aafrika-Instituted kirikutest. Samal ajal andsid avaldusele kinnituse ka regionaalsed ja rahvusvahelised kristlikud organisatsioonid, kristlikud maailmaühendused ja oikumeenilised organisatsioonid.

Kõneledes pärast üleandmistseremooniat, kommenteeris asepresident McGuiness: „See avaldus on ajakohane, väljakutsuv ja tõeliselt väärt lugeda. See pöördub kõikide poole meist, kellel on tugevad õlad kandmaks suuremat koormat kui [kannavad] need, kellel on vähem tugevad õlad. See tuletab meile meelde, et igaühel on vastutus ja et me peame hoolima ning et kui me ei hooli jõulude ajal, siis milline aeg on veel parem vähem õnnelike eest hoolitsemiseks.“

„Me kohustume veelgi selgemalt kõnelema ja tegutsema kaasava osalusühiskonna saavutamise nimel – nii äsjasaabunute kui seniste elanike huvides,“ öeldakse avalduses.

Pakkudes teoloogilist refleksiooni jõululoo teemal ja pagemise teemal, võib avalduse alateemadena lugeda: „Jeesus sai inimeseks, Jeesus kui pagulane, Jeesus kui võõras“. Avaldus tõstab esile kristlikku suhtumist tegutsemisse ja poliitikasse kirikus ja ühiskonnas, pooldades turvalist sissepääsuteed ja realistlikku tööjõu migratsioonipoliitikat Euroopas. Kirikujuhid rõhutavad ka, et migrantide ja põgenike vastuvõtmise haldamisel on juhtpõhimõttena vajalik solidaarsus.

„Visandades seda avaldust ning kogudes allkirju mõistmise me, kuivõrd lai konsensus on kirikutes selle küsimuse osas. Seda näen ma lootuse märgina – just enne  jõule – selle teema kohases arutelus, mis tavaliselt on väga käre ja vastuoluline,“ ütles CCME peasekretär Torsten Mortiz.

„See avaldus, millele on alla kirjutanud paljud kristlikud autoriteedid Euroopas, juhib tähelepanu nende katsumsutele, kes on eksiili teekonnal ning koputavad Euroopa ustele,“ ütles EKK president õp Christian Krieger. „Me pöördume selles üleskutses Euroopa rahvaste ja rahvuste, poliitiliste juhtide ja kirikute poole,“ lisas ta.

Jõuluavaldus on kättesaadav vähemalt inglise, prantsuse, saksa, vene, rootsi, tšehhi ja itaalia keeles.

Eesti keeles loe avaldust siit.

 

Allikas: EKK

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English