Arhiiv

Memento mori (nr 360/ 02.11.2018)

Täna pühitseb kristlik maailm hingedepäeva ehk kõigi lahkunute mälestuspäeva. Eesti rahvakalendris on sellele pühendatud isegi pikem periood: hingedeaeg. Kuigi loodus meie ümber vaikselt hääbub ja pimedus võtab järjest enam võimust, meenutame sel ajal küünalde valguses igavikku lahkunud lähedasi.

Inimese olemasolu ei piirdu vaid silmaga nähtava ja käega katsutavaga. Teadvustame küll loodu piiratust ja ajalikkust, ent jäljetult ei kao meist keegi.

Hingedeaeg annab hea võimaluse mõelda kadunud ligimestele, nende pärandile ja mõjule. Ent kindlasti viib see vaikne periood mõtted ka enda lahkumisele. Hingedeaeg annab kena võimaluse oma seni elatud elu hindamiseks, et selgitada välja, mis mälestused ja tagajärjed me endast ükskord maha jätame.

Tänases numbris avaldame 21. EELK perikoopide abimaterjali, mis vaatleb 2Tm 4:6–8 alusel 25. pühapäeva pärast nelipüha. Epistel annab rohkelt materjali, et lisaks igavikku lahkunud lähedaste meenutamisele reflekteerida iseenda elu üle.

Arvamusloos hindab Helsingi Ülikooli usuteaduskonna Vana Testamendi ja lähidistsipliinide professor Jutta Jokiranta, kas 22. oktoobril avaldatud pressiteates väidetud Qumrani tekstifragmentide võltsing on nüüdseks kinnitust leidnud.

Jutluses mõtiskleb Tartu Ülikooli usuteaduskonna süstemaatilise usuteaduse professor Anne Kull Rooma kirja näitel grupiidentiteedist, mis võib viia vihkamise ja usupimeduseni. „Kõigis pühakirjades on tekste, mis sõnasõnaliselt tõlgendades õigustavad vihkamist, julmust ja sõda. Aga kõigis traditsioonides on ka tõlgendamistraditsioone, mis lubavad asetada teksti laiemasse konteksti. Fundamentalism – tekst ilma kontekstita ja teksti rakendamine ilma tõlgenduseta – ei ole usk, vaid usupimedus.“

Kull meenutab, et „vihkamine ei ole päästnud ühtki hinge. Vägivald pole tõestanud ühtki tõde. Lunastust pole toonud püha sõda. Ükski religioon pole ära teeninud maailma imetlust selle eest, kui hästi see suudab kannatusi tekitada oma vaenlastele.“

Head lugemist ja mõtisklemist!

 

Tänases numbris:

EELK perikoopide abimaterjal 21: 25. pühapäev pärast nelipüha (2Tm 4:6–8).

Jutta Jokiranta, Kas väidetav Qumrani tekstifragmentide võltsing on nüüd kinnitust leidnud?

Anne Kull, Liimiks on alati armastus (Rm 10:12–18).

Espoo uus piiskop on Kaisamari Hintikka.

 

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik aastatel 2010-2017.

Vaata ka 2011.–2017. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English