Uudised ja oikumeenia

Eestpalve Esimese maailmasõja lõpu 100. aastapäeva meenutamisel (EKOE liturgiline abimaterjal)

Üheskoos meie õdede ja vendadega kogu Euroopas mõtleme me täna sada aastat tagasi lõppenud Esimesele maailmasõjale ja palume Jumalalt tema rahu.

Jumal, Sinu sõna tõotab rahu ja õiglust, lohutust ja halastust.

Me mõtleme Sinu ees saja aasta eest lõpule jõudnud Suure sõja kannatustele ja õudustele kogu Euroopas

Me mõtleme miljonitele naistele, lastele, meestele, keda mõrvati, näljutati, tehti vigaseks ja aeti minema. Me mõtleme oma eelkäijate süüle, millega nad endid koormasid, kuna arvasid, et sõda suudab lahendada probleeme ja luua õigust.

Me palume Sind: halasta.

Me mõtleme Sinu ees Esimese maailmasõja tagajärgedele, mis sundis inimesi põgenema, mis röövis neilt kodu, keele, kultuuri ja ajaloo. Me palume Sinult tervendust mälestustele, lepitust rahvaste vahel ja inimeste vahel.

Me palume Sind: halasta.

Me asetame Sinu ette meie endi ajaloo Euroopas ja meie meenutuse sõdade hukatuslikkusest. Ja me palume Sind kõigi inimeste pärast, kes on praegu põgenemas sõja ja viletsuse ja nälja ja häda tõttu; kes jätavad oma kodud lootes rahulikku elu endile ja oma lastele. Ava meie südamed ja käed neile, kes vajavad praegu meie abi.

Me palume Sind: halasta.

Me palume Sind meie kirikute ja koguduste pärast. Meenuta meile oma lepituse sõna. Lase meil astuda üksteise poole. Aita meid kuulata. Õpeta meile lugupidamist teiste ajaloo vastu. Pane tänulikkus meie südamesse kõige eest, mis meid meie kirikutes ühendab ja seob.

Me palume Sind: halasta.

Jumal, me igatseme rahu ja õiglust, lohutust ja halastust. Tee meist rahunõudjad. Kingi meile jõudu ja julgust kanda meie ühiskondadesse Sinu rahu ja lepituse sõnum. Aita meil jääda ühtekokku Sinu lastena Euroopas ja kaugemal.

Me palume Sind: halasta.

Jumal, Sa oled meile tõotanud tulevikku. Me tahame jääda Sinusse ja Sinu sõnasse ja paluda Sind koos kogu kristlaskonnaga kõikjal maailmas sõnadega, mis Sinu Poeg Jeesus Kristus meile on õpetanud:

Meie Isa …

 

Allikas: www.leuenberg.eu

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English