Uudised ja oikumeenia

Usupuhastuspüha mitmel pool Saksamaal uus riigipüha

Rohkem kui pooled Saksamaa 16 liidumaast on kuulutanud usupuhastuspüha ametlikuks riigipühaks. Uue otsusega on tegemist Põhja-Saksamaa liidumaade nagu Breemen, Hamburg, Alam-Saksimaa ja Schleswig-Holsteini puhul. mis tähendab, et sellega on kolmapäev, 31. oktoobril riigipüha 9 liidumaal.

Eelmisel aastal oli 31. oktoober olnud küll riigipüha kogu riigis ning sellega tähistati reformatsiooni 500. aastapäeva. Liidumaades nagu Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saksimaa, Saksi-Anhalt ja Tüüringen on 31. oktoober inimestele vaba päev juba mõnda aega.

Valitsuse algatatud uue riigipüha ettepanekut arutati ühiskonnas väga elavalt ning see tõstatas mitmeid küsimusi seoses kiriku ja riigi suhetega.  

Reformatsiooni aastapäeva tähistamine 2017. aastal suurendas kirikujuhtide teadlikkust oikumeenilise ja religioonidevahelise koostöö võimalustest. Hannoveri Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Ralf Meisteri sõnul võiks usupuhastuspüha olla päev, kus me püüame edendada religioonide-, konfessioonide- ja maailmavaadete vahelisi tolerantseid suhteid, mille aluseks on dialoog. Usupuhastuspüha tähistamine ei peaks aga olema ainult Martin Lutheri mälestuspäev.   

Sellist lähenemisviisi toetavad ka 2018. a usupuhastuspühaks plaanitud sündmused. Braunschweigi Evangeelne Luterlik Kirik kutsus usupuhastuspüha jumalateenistusel jutlustama katoliku kiriku Hildesheimi uue piiskopi dr Heiner Wilmeri, SCJ. “See on suurepärane oikumeeniline sümbol ja on märgiks kristlaste heast koostööst Alam-Saksimaal,” kinnitas piiskop dr Christoph Meyns.

Hamburgis toimub ühine jumalateenistus, millel osalevad Põhja-Saksamaa Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Kirsten Fehrs, kanoonik Peter Mies, katoliku kiriku Hamburgi dekaan ja õp. Uwe Onnen, Hamburgi Kristlike Kirikute Nõukogu president. Piiskop Fehrs rõõmustas võimaluse üle tähistada seda päeva oikumeenilises ühtsuses ja kultuurilises avatuses.

Wittenbergis, kus reformatsioon Martin Lutheri Üheksakümne viie teesi avaldamisega 1517. a algas, tähistatakse usupuhastuspüha alati mitmesuguste sündmustega. Linnas toimub festival, giidiga jalutuskäigud ajaloolistes paikades, kontserdid, loengud. Tähtpäeva keskmes on pidulikud jumalateenistused Wittenbergi kirikutes. Ungari Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop dr Tamás Fabiny jutlustab Püha Maarja linnakirikus, kus ka Luther omal ajal regulaarselt jutlustas. Lutheri aias, kuhu erinevad kirikud istutasid juubeli puhul 500 puud, istutavad Luterliku Maailmaliidu Saksa Rahvuskomitee noored viimase sümboolse puu.

Allikas: Luterlik Maailmaliit

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English