Uudised ja oikumeenia

Saksamaa Põhjakirik valis uue juhtiva piiskopi

Foto: ekmd.de

Evangeelne Luterlik Kirik Põhja-Saksamaal ehk Põhjakirik valis endale paari nädala eest (27. septembril) uue juhtiva piiskopi, kelleks sai esimeses valimisvoorus 90 häält kogunud Kristina Kühnbaum-Schmidt (54). Tema vastaskandidaat praost dr Karl-Heinrich Melzer (60) sai 56 häält.

Kristina Kühnbaum-Schmidt sündis 1964. a Braunschweigis ja õppis evangeelset teoloogiat Göttingenis ja Berliinis. Peale ordinatsiooni 1995. a oli ta õpetajaks Wicherni koguduses Braunschweigis ja vastutas ühtlasi praostkonna avalike suhete eest. Alates 2004. a oli ta samas linnas Püha Peetri koguduse õpetaja. Alates 2009. a oli ta ühtlasi Braunschweigi Evangeelse-Luterliku Maakiriku pastoraalpsühholoogiline nõustaja ja superviisor, õpetades lisaks ka pastoraalseminaris hingehoidu. Alates 2013. a oli Kristina Kühnbaum-Schmidt Kesk-Saksamaa Evangeelse Maakiriku regionaalpiiskop. 2015 valiti ta Saksamaa Ühinenud Evangeelse Luterliku Kiriku (VELKD) kirikuvalitsusse. Kristina Kühbaum-Schmidt on abielus ja tal on üks tütar.

Maapiiskopi (Landesbischof) ülesannete hulka kuulub Põhjakiriku vaimulik juhtimine ja tal on kirikuvalitsuse eesistuja roll. Ka esindab ta kirikut suhtluses liidumaade, nende parlamentide ja valitsustega ning üldises kiriklikus ja avalikus elus. Põhjakiriku juhtiva piiskopi kodukirikuteks on Schwerini ja Lübecki toomkirikud.

Ametisse seatakse Kühlbaum-Schmidt 1. aprillil 2019. Senise Põhjakiriku juhtiva piiskopi Gerhard Ulrichi ametiaeg lõppeb päev varem ehk 31. märtsil.

Evangeelne Luterlik Kirik Põhja-Saksamaal (Põhjakirik) on oma 2,1 miljoni liikmega Saksamaa Evangeelse Kiriku (EKD) suuruselt viies maakirik. Pindalalt on Põhjakirik Baieri Evangeelse-Luterliku Maakiriku järel teisel kohal, ulatudes Taani piirist Poola piirini. Kiriku nähtavaks märgiks on pea 1000 kogudust koos 1900 kiriku ja kabeliga, mille hulgas on palju ajaloolise väärtusega küla- ja linnakirikuid.

Põhjakirik sündis 2012. aasta nelipühil, mil ühinesid Põhja-Elbe, Mecklenburgi ja Pommerni evangeelsed-luterlikud maakirikud. Põhja-Elbe kirikuga on Eesti Evangeelne Luterlik Kirik olnud pikaaegsetes ja tihedates sõprussidemetes, need sõprussuhted jätkuvad nüüd Põhjakirikuga.

 

Allikas: nordkirche.de

 

Vt lisaks Põhjakirik heiskab purjed – ajalooline otsus EELK sõprade jaoks (K&T nr 5/ 13.1.2012) ja Ametisse õnnistatakse Saksamaa Põhjakiriku esimene piiskop (K&T nr 89/ 23.8.2013).

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English