Arhiiv

Evangeelium ja epistel, jutlus ja laul (nr 356/ 5.10.2018)

Foto: Urmas Nõmmik

Oktoobri algus, sügis on täies hoos, torm on tavaline. Kirikud oma paksude seintega trotsivad tormi, kirikute sees on vaikne. Kuni sinna kogunevad inimesed jumalateenistusele. Jumalat võib teenida ka kodus diivanil, tass kuuma joogiga käeulatuses, küünal põlemas. Silmad ekslevad internetiavarustes, kuni pilk jääb pidama Piibli kirjakohtadel, mõnel evangeeliumi passaažil või Pauluse kirjal, mõnel mõtisklusel või arutelul kiriku või kristlaste ees seisvate ülesannete üle. Võib palvetada, võib suhelda sotsiaalmeedia kaudu inimestega, teostada armastuse suurt käsku, öelda sõbrale hea sõna, anda tuttavale nõuanne, aidata aruteluringis kaasa õigustatud kriitilise tagasisidega, esitada laiale avalikkusele küsimus: kas ühise asja ajamisel maksab mina või meie?

On reede. Arvutiekraanil jääb pilk jääb peatuma värskel Kirik ja Teoloogia numbril. See ongi täna sulaselge jumalateenistus: siin on koos evangeelium ja epistel, jutlus ja laul. Evangeeliumist on võetud parim, mis meie kristlikku igapäevaelu võiks kujundada: armastuse käsk, ja lohutus või tõotus – kuidas kellelegi –, et me ei ole Jumala riigist enam kaugel. EELK Kõpu Peetri koguduse õpetaja Hedi Vilumaa pühendab jutluse Markuse evangeeliumi kirjakohale Jeesuse vestlusest kirjatundjaga suurima käsu teemal (12:28–34) ja julgustab haldusreformi võrdlusega meid tunnistama, et oleme osalised Jumala riigis ja meid juhib armastuse käsk.

Jumalateenistustel nii olulist laulu esindab muusikateadlane ja aktiivne panustaja EELK ja kirikute ellu Eestis Eerik Jõks. EELK lauluraamatukomisjoni sekretärina tuletab ta meelde, et 26.–27. oktoobril kogunetakse Tartusse, et arutada üheskoos valikute üle, mis seotud uue lauluraamatu koostamisega. Jõks tõstab küsimustes ümber rõhuasetusi, küsides näiteks selle asemel, et mida jätta välja, hoopis, et võtta sisse. Või selle asemel, et kas kellegi lemmiklaul peaks olema lauluraamatus, hoopis, et kas teeme meie kõigi lauluraamatut.

Ka epistel on omal kohal. Kirjast filiplastele on pärit perikoop Pauluse manitsuste ja üleskutsetega kristlaste rõõmsaks eluks (4:4–9). Jutluse koostamise abimaterjal peab sellega silmas peagi saabuvat lõikustänupüha. Uudise rubriigis tuletatakse meelde, et kristlase ligimesearmastus väljendub ka keskkonnakaitses. Kristlane armastab ligimest sellega, et võimaldab talle keskkonda, mis suudab ennast taastada ning kindlustada elatist ja elu.

Mitmekesine on see meie igapäevane jumalateenistus. Teenige rõõmsalt!

 

Tänases numbris:

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, EELK perikoopide abimaterjal 20: lõikustänupüha (Fl 4:4–9).

Eerik Jõks, Küsimused ja valikud EELK uue lauluraamatu koostamisel.

Hedi Vilumaa, „Sa ei ole kaugel Jumala riigist!“ (Mk 12:28–34).

Teel majandusliku ja ökoloogilise õigluse poole, et anda meile tulevik ja lootus.

 

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik aastatel 2010-2017.

Vaata ka 2011.–2017. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English