Arhiiv

Tähekaart arvamuste mere kohal (nr 350/ 24.8.2018)

Foto: Tõnu Tepandi

 

Meie ümber on arvamuste mäslev meri, ehkki hoovustega. Lainetel loksudes või lausa hüpeldes on äärmiselt raske orienteeruda. Pidevalt tuleb võidelda püstloodi jäämisega ning merehaigusega. Suuremaid hoovusi, mida lainetavad arvamused varjavad, niimoodi tihti ei märkagi. Nad on siiski olemas. Ja on ka neid, kes neid märkavad. Nagu filosoofid, nagu küünikud, kellest kirjutab uues Kirik & Teoloogia numbris EELK Elva koguduse õpetaja ja EELK Usuteaduse Instituudi piibliteaduste lektor Vallo Ehasalu. Ta joonistab välja künismi olulise rolli antiikkultuuris ning selle laia kokkupuutepinna omaaegse kristluse ja juutlusega. Ta kirjutab omal moel sellest, et küünikud polemiseerisid, kohati väljakutsuvalt, hoovuste üle, tavade ja väärtushinnangute üle. Nad küsisid, kas saab teisiti, kas saab loomulikumalt. Õppinud on  inimkond neilt igatahes palju.

EELK Juuru koguduse õpetaja Kalle Kõiv jutlustas suvel kalmistupühal aga ei rohkemast ega vähemast kui elu mõttest, mille leidmisega oleme loodutena ametis. Jutlust saame tänasest numbrist lugeda. Loodetavasti oleme elu mõtte otsimisega ametis, loodetavasti küsime endalt esmalt, kes me oleme. Ja siis: miks oleme olemas? Seega on oluline ja hea küsida tõe järgi. See on elu mõte. Mis siis, et laine viskab siia ja sinna, et hoovuste vastu võidelda tundub üldse võimatu, ikka tuleb üritada leida suunda – valgust, mille järgi orienteeruda.

Valgus on teejuhiks. Vanadel aegadel orienteerusid meresõitjad tähtede järgi. Osavamatel oli võime jõuda mitme tuhande kilomeetri kaugusel täpselt valitud punkti tänu tähekaardi tundmisele. See on meile eeskujuks, nimelt vaadata mitte alati alla, vaid ka üles. Mitte seda või teist lainet, vaid seda või teist tähte. Ajakirja Kirik & Teoloogia toimetus on algusest peale seadnud eesmärgiks otsida tõde, tuua välja nii palju erinevaid, aga siiski orienteerumisvõimet tekitavaid, toetavaid ja arendavaid arvamusi kui võimalik. See arvamuste meri, millel ajakirja lugejad seilavad, on toimetuse lootuses selline, mis sunnib vaatama ka ülespoole, otsima tumedas taevas olulisi valgustäppe.

Ajakiri on jõudnud oma 350. numbrini. Igal reedel juba peaaegu seitsme aasta jooksul on toimetus toonud lugejateni artikleid, arvamuslugusid, jutlusi, mõtisklusi, uudiseid jne. See on sündinud tänuväärsete autorite abiga, keda on nüüdseks kogunenud juba ligi nelisada. Ajakiri on olnud aga võimalik eelkõige tänu lugejatele. Suur tänu teile! Kingituseks teile on valik dialoogilisusega tegelevaid tsitaate dialoogilisusega ühel või teisel kujul tegelevatest artiklitest, arvamustest ja jutlustest. See on kutse meelde tuletama, kui palju dialoogi on meie veergudel aastatega toimunud.

 

Head lugemist!

Tänases numbris:

Vallo Ehasalu, Kui küüniline on algkristlus?

Toimetus, Dialoog – Kirik & Teoloogia 350.

Kalle Kõiv, Elu mõttest (Fl 1:21–26).

Hageri palvemajas mängitakse lavastust Elokäuk.

 

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2017. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English