Uudised ja oikumeenia

Helsingis toimub ülemaailmne piibliteaduse konverents

30. juulist 3. augustini toimub Helsingis iga-aastane Piiblikirjanduse Ühingu (Society of Biblical Literature) ja Euroopa Piibliuurimise Assotsiatsiooni (European Association of Biblical Studies) rahvusvaheline ühiskonverents, mis toob kokku üle tuhande piibliteadlase üle kogu maailma. Piiblikirjanduse Ühing (Society of Biblical Literature) on Atlantas asuv 9000 liikmega organisatsioon. Kohapealne partner konverentsi korraldamisel on Helsingi Ülikooli usuteaduskond, kohalik koordinaator on Uue Testamendi kreeka keele lektor Outi Lehtipuu, kelle sõnul on sellise konverentsi korraldamisel osalemine vaieldamatult suur tunnustus kogu Helsingi Ülikoolile.

Tegemist on suurima teoloogiaalase konverentsiga, mis Soomes kunagi on toimunud. Konverentsil leiab aset üle 200 erineva loengu ja töötoa, milles käsitletavate teemade valik on väga lai. Ettekannete keskmes on Vana ja Uue Testamendi teaduse mitmesugused küsimused, aga laiemalt kogu Vana Lähis-Ida keeled, kultuurid, religioonid, ajalugu ja arheoloogia. Muuhulgas käsitletakse Piibli tekste ökoloogilisest ja feministlikust vaatenurgast. Outi Lehtipuu sõnul toimus varem eksegeetika alane uurimistöö enamasti ülikoolide spetsiaalsetes keskustes või osakondades, nüüd tegutsevad uurijad sageli ajaloo või kultuuri valdkonna struktuurides. Tänases Euroopas tuleb Piibli uurimisega tegelemise vajalikkust üha sagedamini põhjendada.

Eestit esindavad konverentsil Tartu Ülikooli õppejõud dr Urmas Nõmmik ja dr Peeter Espak ning doktorandid Diana Tomingas ja Andres Nõmmik.

2010. aastal oli konverentsi võõrustaja rollis Tartu Ülikooli usuteaduskond.

 

Allikas: www.sbl-site.org

www.eabs.net

www.kotimaa24.fi

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English