Uudised ja oikumeenia

Luterliku Maailmaliidu peasekretär Junge õnnitleb Etioopia ja Eritrea rahulepingu puhul

Foto: LWF/ C.Kästner

Sõnum rahulepingust Eritrea ja Etioopia vahel on „jõuline rahusõnum maailmale“, kirjutab Luterliku Maailmaliidu (LML) peasekretär õp dr. h. c. Martin Junge kirjas õp Simon Ghebrekristosele ja õp Yonas Y. Dibisale, kes juhivad Eritrea Evangeelset-Luterlikku Kirikut ja Etioopia Evangeelset Mekane Yesus Kirikut.

Õnnitluskirjas märgib Junge kirikuosaduse nimel seoses 9. juulil allkirjastatud rahudeklaratsiooniga Eritrea ja Etioopia vahel, et „kirikuosadus on teie ja teie rahvaga ning tänab Jumalat rahulepingu eest, mis saavutati […] peale ligi kaks aastakümmet kestnud sõda ja suletud piire. See on vastus palvetele, mida kristlased kõikjal maailmas palju aastaid palunud on“.

9. juulil 2018 kirjutasid Etioopia ja Eritrea alla ühisele rahu- ja sõprusdeklaratsioonile, mis lõpetab kodusõja, ja taastasid esimest korda peale kahte aastakümmet diplomaatilised suhted.

Junge kirjutab, et uudis rahulepingust saadab maailmale jõulise sõnumi ajal, mil toimuvad diskussioonid võimsate riikide vahel kasvavate kaitsekulutuste üle. „See sõnum langeb leebe vihmana nende inimeste peale kogu maailmas, kes igatsevad rahusõnumi järele. Nii võime me vaid ühineda prohvet Jesaja sõnadega: „Kui armsad on mägede peal sõnumitooja sammud. Ta kuulutab rahu!“ (Jesaja 52:7).“

Peasekretär on rahulepingu järel tänulik kirikute otsustava rolli üle ja kirjutab: „Me võime vaid aimata kirikute olulist rolli leppe konkreetse vastuvõtmise juures ja palvetame selle pärast, et Jumal juhiks kirikuid jätkuvalt nende kaastööl rahu poole. Palun andke meile teada, kuidas LML-i osaduskond üheskoos teid teie rahvaste rahu teel saata saab.“

Luterlikul Maailmaliidul on liikmeskirikud Eritreas ja Etioopias. LML-i humanitaarprogrammid Ida-Aafrikas toetavad ka põgenikke, kes on põgenenud konflikti eest nende kahe maa vahel.

Loe LML-i peasekretäri Junge kirja originaalis siit.

Allikas: LML

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English