Arhiiv

Valguse aeg (nr 341/ 22.6.2018)

Foto: Karin Kallas

Käes on valguse aeg. Sel nädalal tähistame kolme püha: suve algust ehk pööripäeva, mis rahvausundis on ka viljakuse ja loomispüha, kristliku juurega jaanipäeva ja meie oma riigi võidupüha. Pühad, mis koos mõjuvad sümboolselt valguse võiduna.

Päev on võitnud öö, valgus pimeduse. Päike loojub vaid viivuks, et siis taas tõusta. Meile, põhjala rahvale, on suvine pööripäev pärast pikka ning pimedat sügist ja talve vallanduva elujõu aeg. Rõõmsalt tervitame Maa ja Päikese asendist sündivat vastasseisu, mil siin põhjapoolkeral on pikimad päevad aastas. Elu mured ja raskusedki tunduvad sel valguse ajal kergemad kanda.

Valguse võitu pimeduse vägede üle meenutame võidupühal. Vabadussõja pöördeline Võnnu lahing, mis kestis 1919. aastal neli päeva kuni 23. juunini ning lõppes Eesti vägede võiduga baltisaksa ja saksa Landeswehri üle. Vabadussõda küll kestis edasi, aga just see murranguline lahing andis julgust ja jõudu oma riigi eest edasi võidelda. See oli ideaalidest ja mehisusest kantud aeg, mil oli teadmata, kas suudame ning kas oskame, oli vaid lootus ja tahe elada vabas riigis vaba rahvana. Võidu valguses oleme saanud üles ehitada oma riiki, see valgus on kiirgunud läbi põlvkondade, andnud tuge rasketel aegadel, innustanud kahtlushetkedel püsima ja jääma, andnud jõudu ja lootust ka sügavamas pimeduses.

Kolmas valguse püha on jaanipäev, mil kirikliku traditsiooni kohaselt pühitseme Ristija Johannese sünnipäeva. Evangeeliumides kirjeldatud mees, kõrbe erak kutsus inimesi meeleparandusele, ristides neid Jordanis. Ta kuulutas ette murrangut inimkonna ajaloos, tunnistas Jeesusest Kristusest, maailma valgusest, mis oli maailma tulemas.

Olgem tänulikud ja rõõmsad sel valguse ajal ja kandkem endas valguse vilju. „Sest varem te olite pimedus, nüüd aga olete valgus Issandas. Käige nagu valguse lapsed – valguse vili on ju igasuguses headuses ja õigluses ja tões.“ (Ef 5:8,9)

Kirik & Teoloogia kolleegium soovib lugejatele õnnistatud pühadeaega!

 

Siinkohal meeldetuletuseks eelmisel nädala numbris ilmunud lood:

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, EELK perikoopide abimaterjal: jaanipäev Ap 19:1–16.

Joona Toivanen, Kirik ja õiglus ühiskonnas populismi vastu.

Ülle Reimann, Kutsun teid südamega vaatama (Ef 1:16-23).

Lahkunud on emeriitõpetaja Kalju Kukk (02.08.1943-13.06.2018).

 

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2017. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English