Uudised ja oikumeenia

Toimus Uue Testamendi konverents “Varajane kristlus antiigi kontekstis”

EELK Usuteaduse Instituudis, toimus 12. aprillil 2018 kell 13-19. Uue Testamendi õppetooli korraldatud teaduskonverents pealkirjaga “Varajane kristlus antiigi kontekstis”. Teemapüstitus lähtus küsimustest: Missugused võimumõtted katsid keisririigi avaraid alasid, missugustest vaimuvooludest ümbritsetuna sündis uus uskumisviis? Miks mäletati ja kuidas kanti südames Naatsaretlast, keda enamik näinud ei olnud? Kuidas veenis Paulus oma kuulajaid ja lugejaid?

Ettekannetega astusid üles neli inimest. EELK Usuteaduse Instituudi (UI) piibliteaduste professor dr Jaan Lahe alustav ettekanne kandis pealkirja „Augustuse ajastu ideoloogia ja keisrikultus 1. sajandil“. Järgmisena pidas ettekande UI piibliteaduste lektor mag Vallo Ehasalu, kes rääkis künismist ja küünikute mõtteviiside võimalikkusest algkristluses. Päeva esimese ettekannete vooru lõpetas UI professor dr Randar Tasmuth ettekandega teemal „Mäletatud Jeesus ja austatud Jeesus“. Peale kohvipausi esitas konverentsi  viimase ettekande dr Ergo Naab teemal „Pauluse apokalüptiline loogika ja crux interpretum Rm 13:1-7. Kas kollaboratsionism ja passiivne alistumine?“ Konverents päädis paneeldiskussiooniga, mida juhatas UI võrdleva usundiloo lektor mag Liina Kilemit. Päev lõppes inspireeriva aruteluga panelistide ja kuulajate vahel, kes aktiivselt küsimusi esitasid.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English