Arhiiv

Pikameelset kuulamist (nr 333/ 27.4.2018)

Foto: Karin Kallas

Kuigi Eestit peetakse maailma üheks enim sekulariseerunud riigiks, puudutavad erinevatest religioossetest tõekspidamistest lähtuvad küsimused ja teemad omajagu kogu meie ühiskonna toimimist, olgu selleks siis rahvusvahelised kaubandussuhted, koolihariduse sisu või diskussioon kooseluseaduse ja abielumõiste üle. Demokraatlikus riigis, mis väärtustab ka usuvabadust, tuleb usulistest veendumustest tingitud erinevusi teadvustada ja tunda ning kannatlikult õppida üksteisega arvestama, seda nii erinevate religioonide siseselt kui ka ühiskonnas tervikuna. Tänane Kirik & Teoloogia pakub selleks käänuliseks teeks teemoona.

Tartu Ülikooli õigusteaduskonna lektor Alver Aria otsib oma artiklis vastuseid järgmistele küsimustele: „Kuidas mõjutab sekulaarses ühiskonnas ainult ühe poole soov tuua lepingusse religioosseid elemente? Või kuidas on olukorraga, kus see on mõlema poole tahe, kuid pooled esindavad erinevaid religioosseid doktriine? Kas tehingud on võimalikud ja kuidas toimub tehinguotsustuse tegemine?“

Soolisuse, seksuaalsuse ja religiooni omavahelistest kokkupuutepunktidest ja suhestumisest kirjutab Tartu Ülikooli usuteaduskonna vanemateadur Lea Altnurme.

Mitmekihilise, süsteemse ja järjepideva teoloogilise diskussiooni olulisusest rõhutab oma arvamusloos Toronto Peetri koguduse õpetaja Mart Salumäe, käsitledes erinevaid seisukohavõtte seoses homoseksuaalsuse ja abieluga, aga ka teiste inimühiskonna toimimist puudutavate diskussioonidega.

Seekordse jutluse on kirjutanud Tartu Teoloogia Akadeemia juhataja diakon Siimon Haamer, kes räägib oma jutluses kannatlikkuse ja kannatliku ootamise õnnistusest: „Iiobile andis Jumal uue elu. See lootus jääb ka meile, et Issand on halastav ja armuline ning kannatlikkus avab meie silmad ja südame Jumalat nägema.”

Rõõmsat ja kannatlikku teel olemist!

 

Tänases Kirik & Teoloogia numbris:

Alver Aria, Religioossete sõnumite kodeerimine ja dekodeerimine kaubanduslikes lepingutes.

Lea Altnurme, Religioon, soolisus ja seksuaalsus.

Mart Salumäe, Kas homoseksuaalne vahekord on patt?

Siimon Haamer, Kannatlikkuse vaev ja võit (Jk 5:7–11).

In memoriam: lahkus E.E.L.K. peapiiskop emeeritus dr Andres Taul (11.08.1936–24.04.2018).

 

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2017. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English