Uudised ja oikumeenia

Soome luterlik kirik valib peapiiskoppi

Peapiiskopi valimiste protsess on Soome kirikus kestnud aasta jagu, praegune peapiiskop jääb pensionile käesoleva aasta juunis.

8. veebruaril toimus esimene valimisvoor uue peapiiskopi valimiseks. Kandidaate oli viis. Tähelepanuväärne on, et kõigil neil on lisaks rikkalikule teenimispraktikale kirikus ka doktorikraad. Kandidaatideks seati üles:

Ville Auvinen (sünd 1966) on Soome Luterliku Evangeeliumiühenduse (SLEY) misjonijuht ja Soome Teoloogilise Instituudi peasekretär. Varasemalt on olnud misjonitööl Sambias ja teeninud kogudusevaimulikuna.

Heli Inkinen (sünd 1957) on organisatsiooniteooria ja juhtimise õppejõud Åbo Akadeemia majandusteaduskonnas. Varasemalt on olnud muuhulgas kasvatustöö sekretär Turu piiskopkonnas ning teeninud vaimulikuna Turu ja Kaarina kogudustes.

Ilkka Kantola (sünd 1957) on praegu Soome parlamendi liige, aastatel 1998–2005 oli piiskop Turu piiskopkonnas, ta on teeninud paljusid kogudusi ja olnud kirikukogu liige.

Tapio Luoma (sündinud 1962) on Espoo piiskopkonna piiskop, enne seda teenis Seinäjoe kogudust. Ta on olnud kirikukogu ja mitmete kiriklike komisjonide liige. Aastal 2000 valiti ta Soome aastavaimulikuks.

Björn Vikström (sündinud 1963) on Porvoo piiskopkonna piiskop, varasemalt on ta teeninud mitmeid kogudusi ning teinud teadustööd Åbo Akadeemias.

Valituks osutumiseks oli vajalik saada üle poole häältest, seda ei saavutanud esimeses voorus ükski kandidaat. Hääled jagunesid järgnevalt:

Tapio Luoma 259 (38 %)

Björn Vikström 179 (26 %)

Heli Inkinen 97 (14 %)

Ville Auvinen 89,333 (13 %)

Ilkka Kantola 58,333 (8,5 %)

Lõplik valik tehakse kahe enam hääli saanud kandidaadi Tapio Luoma ja Björn Vikströmi vahel 1. märtsil.

Uus peapiiskop alustab tööd 01.06.2018 ning tema ametisse seadmine toimub 3.06.2018 Turu Toomkirikus.

 

Allikas: evl.fi

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English