Esiletõstetud lood

Tšehhi protestandid kogusid 18 000 eurot Kongo DV vägistamisohvrite toetuseks

Tšehhi Vennastekoguduste Evangeelne Kirik (TVEK), üks kahest Luterliku Maailmaliidu (LML) liikmeskirikust Tšehhi Vabariigis, on kogunud tuhandeid eurosid Panzi fondi toetuseks, mille eesmärgiks on Kongo Demokraatlikus Vabariigis (DV) meditsiinilise abi osutamine kodusõja käigus vägistatud naistele. Sinodi poolt välja kuulutatud ülekirikliku korjanduse impulsiks oli doktor Mukwege peasõnavõtt LML-i 2017. a täiskogul.

Korjanduse raames annetati möödunud aasta septembris enam kui pool miljonit tšehhi krooni ehk ligikaudu 18 000 eurot Panzi fondi toetuseks. Fondi vahenditest finantseeritakse dr Denis Mukwege rajatud ja juhitud haiglat Kongo DV-s. Denis Mukwege on tuntud meedik, kes on leidnud laia tunnustust naistevastase vägivalla vastu võitlemise ja kannatanutele meditsiinilise abi osutamise eest.

TVEK-i sinodi üleskutses öeldi: „Vägistamist kasutatakse Kongos sõjarelvana ning see on erakordselt destruktiivne. Eesmärgiks pole mitte seksuaalse iha rahuldamine,vaid naiste kriminaliseerimine, mis toob endaga kaasa tervete kogukondade lagunemise, kus naised on sageli peamiseks majanduslikuks jõuks. Ohvriteks pole mitte üksnes vanad ja noored täisealised naised, vaid ka tüdrukud kuni väikelasteni välja.”

TVEK-i liige, LML-i nõukogu liige Olga Navrátilová osales mais 2017 delegaadina LML-i 12. täiskogul Windhoekis, kus dr Mukwege esines Kongo DV-d puudutava seksuaalse vägivalla teemalise ettekandega. „Ma olin dr Mukwege ettekandest šokeeritud,” sõnas Navrátilová. „Pärast seda, kui ma olin enda kiriku sinodile tutvustanud ettekande sisu, otsustas sinod kuulutada välja kirikusisese korjanduse Panzi haigla töö toetuseks.”

„Korjanduse eesmärgiks polnud mitte üksnes rahaliste vahendite kogumine, vaid ka teadlikkuse tõstmine Kongo DV-s valitsevast olukorrast,” lisas Navrátilová. „Kogutud 18 000 eurot ületasid kaugelt meie ootuseid.” Tšehhi Vennastekoguduste Evangeelsel Kirikul on ligikaudu 80 000 liiget.

„Meie, Martin Lutheri pärijate ülesandeks on ajada välja maailmas valitsevad macho-deemonid, et meheliku barbaarsuse ohvriks langenud naised saaks oma elus kogeda  jumalariigi valitsust,” ütles Mukwege oma 11. mail 2017 peetud ettekandes LML-i täiskogul.

„Ma olen veendunud, et ma leian teis tähelepanelikud kuulajad ja ustavad kõnelejad, kes teevad seksuaalset vägivalda kogenud naisohvrite hääled kuuldavaks, et selliste kuritegude toimepanijad end enam kunagi karistamatutena ei tunneks.”

Allikas: Luterlik Maailmaliit

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English