Uudised ja oikumeenia

Ruum, kus õppimine ja usk saavad kohtuda – Paulinium Leipzigis

Paulinum Leipzigis ülikooli auditoorium ja kirik ühe katuse all

Foto: epd/Jens Schulze

Viimastel aastatel on kirglikult vaieldud selle üle, kas Paulinum Leipzigis Saksamaal on kirik või „ainult“ saal ülikooli sündmuste ja tseremooniate jaoks. Hiljuti valminud Paulinum on rajatud varasema Püha Pauluse kiriku asukohale. Püha Pauluse kiriku lasid Ida-Saksamaa võimud õhku 1968. aastal. Esimesel advendi pühapäeval õnnistati sisse hoone, mis seisab religiooni ja teaduse ühenduskohal.

Paulinum, auditoorium ja ülikooli Püha Pauluse kirik, on Leipzigi Ülikooli osa. Hoone ehitati aastatel 2007 kuni 2017 Hollandi arhitekti Erick van Egeraati koostatud plaanide järgi.

Kõik ülikooli hooned peale Püha Pauluse kiriku said tugevasti kahjustada 1943. aasta pommitamise käigus ning taastati osaliselt pärast teise maailmasõja lõppu. Kuigi Püha Pauluse kirik sai sõja ajal vaid ebaolulisi kahjustusi, otsustasid Ida-Saksamaa võimud poliitilistel põhjustel töö lõpule viia ja kirikuhoone õhku lasta. Hoone hävitati täielikult 30. mail 1968. aastal peale seda, kui osa selles asunud esemetest olid tallele pandud.

 

Viiskümmend aastat hiljem

Nüüd, ligi 50 aastat hiljem õnnistati 2017. aasta detsembri esimesel nädalavahetusel sisse uusehitus Paulinum.

Dr Carsten Renzing, Saksimaa Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop räägib hoonest, mille „formaalne konstruktsioon meenutab eelmist hoonet, mis hävitati, ning kannab selle kuju üle meie kaasaega“. See on ühtlasi ka ruum, kus „õppimine ja usk saavad kohtuda“.

Foto: epd /Jens Schlueter

Sisseõnnistamisteenistuse alguse protsessiooni eesotsas kanti ja paigutati altarile küünal, mis viidi hävitamisele minevast kirikuhoonest peitu vahetult enne seda, kui kirik õhku lasti.

„Auditoorium mahutab endasse akadeemilise diskursuse,“ ütleb piiskop. „Kirik vajab seda keskustelu, et olla kaitstud ohu eest kaotada avatus ilmaliku teadmise ja kaasaja intellektuaalse õhustiku suhtes,“ lisas ta. Ülikooli Püha Pauluse kirik loob ruumi, kus saab kuulutada inimkonna vabanemise evangeeliumit tema enda kehtestatud piirangutest. Reaal- ja humanitaarteadused vajavad transtsendentsuse mõõdet, et nad väldiksid oma leidude ülemäärast tõlgendamist ning inimeste kasutamist oma eesmärkide saavutamise vahenditena.

Ülikooli kaplan prof dr Peter Zimmerling näeb uue kujundusega ruumi „pakkumas uusi seni avastamata võimalusi ja väljakutseid, sest ühendab endas auditooriumi ning pühakoja“. „Nüüd on meil jälle olemas koht ülikooli südames, kuhu koguneda teenimiseks,“ lisas ta. See rõhutab „selgemalt kui enne, et tegemist on kogunemiskohaga kogu ülikooli jaoks, mis ei tohi jääda vaid teoloogiateaduskonna esindajate kasutusse“.

Täiendavalt loob hoone muusikale „fantastilisi uusi võimalusi“, lisab Zimmerling. Ta ütleb: „Ülikooli kirikul on nüüd kaks orelit ja hoone on sellega tõeline Kesk-Saksamaa muusikakeskus.“

 

 

Allikas: LML

Samal teemal:

• Mälestuskirjutis, et ära märkida Leipzigi ülikooli Püha Pauluse kiriku taaspühitsemist, avaldanud Peter Zimmerling: Universitätskirche St. Pauli – Vergangenheit, Gegenwart, Zukunft

• Kesk-Saksa raadio ja televisiooni (MDR – Mitteldeutsche Rundfunk) saade: Aula und Gotteshaus – das Leipziger Paulinum

• Kesk-Saksa raadio ja televisiooni (MDR – Mitteldeutsche Rundfunk) saade: Festgottesdienst zur Einweihung der Universitätskirche

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English