Uudised ja oikumeenia

Lundi rist paigutati Kirikute Maailmanõukogu oikumeenilise keskuse kabelisse

Foto: Ivars Kupcis/KMN

El Salvadori rist, mis on nüüdseks kristliku ühtsuse sümbol, pühitseti ja asetati 18. jaanuaril peetud jumalateenistusel Kirikute Maailmanõukogu (KMN) kabelisse Genfis, Šveitsis.

Kahemeetrist El Salvadorist pärit risti on hakatud nimetama Lundi ristiks, kuna selles Rootsi linnas kohtusid 2016. aasta lõpus luterlased ja roomakatoliiklased, et tähistada reformatsiooni 500. aastapäeva. Rist on rikkalike sümbolitega kaetud ja kujutab ristimisvaagent, tõelise viinapuu oksi ja Jeesust kutsumas kõikidest rahvustest inimesi jagama leiba ja veini.

„Rist väljendab piltlikult, et me oleme teel ristimiselt, mis meie kirikutel juba on ühine, ka ühise armulaua suunas, mida me soovime koos pühitseda ja mille suunas me peame astuma edasisi samme,” ütles Kristliku Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu president kardinal Kurt Koch. Temaga teenis  õp dr Kaisamari Hintikka. Jutluste aluseks oli kirjakoht 2Kr 5:14–20.

Jutlustes rõhutasid mõlemad lepitust kui piibellikku üleskutset. „Kui me saame Jumalalt lepituskingi, oleme me ühtlasi kutsutud ja kohustatud kuulutama Jumala lepitust ja peame töötama lepituse nimel,” ütles kardinal Koch.

„Mida kaugemale meie ühine teekond meid juubeliaasta tähistamisel ja planeerimisel viis, seda enam saime teadlikuks, et see kõik on Jumalalt,” sõnas õp Hintikka, nimetades 50-aastast luteri-katoliku dialoogi „sügavalt vaimseks teekonnaks,” mis saavutas haripunkti ühisel jumalateenistusel Lundis.

2016. aasta 31. oktoobril pidasid Luterliku Maailmaliidu president piiskob dr Munib A. Younan ja peasekretär õp dr Martin Junge koos paavst Franciscus I-ga ühisjumalateenistuse, et tähistada Lundi katedraalis reformatsiooni 500. aastapäeva. See oli tähtis sündmus luteri-katoliku suhete ja oikumeenilise liikumise jaoks.

Lundi risti kattis maalingutega luterlik kunstnik Christian Chavarría Ayala, kes on pärit El Salvadorist. Rist on maalitud El Salvadorile omases värviküllases stiilis. „Inimesed loovad riste isiklikule kogemusele tuginedes,” ütles kunstnik, kes lapsena elas üle El Salvadori kodusõja ja kasvas üles Hondurase põgenikelaagris.

„See rist tuleb väga vaeselt maalt, kus valitsevad kannatus, gängirünnakud ja surm, kuid kus on endiselt lootus Jumalale. Värvidega näitame me Jumala armastust maailma vastu. El Salvadoris on rist alati olnud lootuse märgiks – märk usust meie meeleheites, märk armastusest meie kannatustes, märk elust keset surma,” lisas Chavarría. Kahemeetrine puidust rist on suurim, mida kunstnik seni loonud on.

„Olgu see rist ühise lootuse märgiks, mida me jagame, seljatades erimeelsused ja pöördudes ühise tuleviku poole,” ütles õp dr Martin Junge pühitsuspalves.

Risti võttis Kirikute Maailmanõukogu nimel vastu KMN-i peasekretär õp dr Olav Fykse Tveit. „Võtame risti vastu osaduse kingitusena. Meenutagu seda sümboliseeriv ajalooline samm meile, et Kristuse rist muudab meie konflikti osaduseks.”

Allikad: lutheranworld.org, oikoumene.org

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English