Arhiiv

Võtke mõtted kaasa! (nr 315/ 22.12.2017)

Foto: Ergo Naab

Jõuluaeg ning koos sellega üldse vana aasta lõpp on aasta keerulisim ja mitmekesiseim aeg. Kõikvõimalikud tunded, ootus ja hüvastijätt, rõõm ja kurbus, üksindus ja seltskondlikkus, nostalgia ja lootus võimenduvad mitmekordselt. Kaupmeeste kasumikeeles on tundelisuse mitmekordne kasv näha selles, et inimesed kulutavad mitu korda rohkem raha kui tavaliselt. – Mida eeldada siis veel nende meeltes toimuva kohta! „Kaubanduspoeesia,“ nagu ütleb tänases mõtiskluses pühade kohta haiglas toimetuse liige Katri Aaslav-Tepandi, „on alustanud juba oktoobris kihutuskõnedega“. Selle kõige tajumiseks ja seedimiseks on juba kulunud palju meeleenergiat, nüüd, advendiajal, oleme emotsionaalselt täienisti hõivatud. Alles jaanuari esimestel päevadel jõuavad kohale vaikus, väsimus ja rahu.

Võib-olla peaksimegi kõik täna Kirik & Teoloogia viimases jõulueelses numbris avaldatavad mõtted, pildid, kuulutamised, seletused, uudised ja faktid võtma lihtsalt teadmiseks ning tulema nende juurde tagasi jaanuaris. Proovige. Lugege jaanuaris üle juba nimetatud refleksioon haiglas praktiseerivalt hingehoidjalt Katri Aaslav-Tepandilt ning võtke need mõtted kaasa uude aastasse, et kohe algusest peale proovida rohkem arvestada oma lähedastega haiglas. Lugege üle õpetaja emeritus Toomas Pauli jutlus õige aja ootuse kohta ning esitage endale just see küsimus, et mis on teie elus õigupoolest puudu. Mida ootate uuel aastal, mida te ei saa endale krediidiga juba lubada? Lugege üle toimetuse liikme Thomas-Andreas Põderi advendijutlus ja mõelge, äkki on usk see, mida ei saa lubada krediidiga? Äkki on Jumala hõlmamatu kingitus kogu inimkonnale see, mida ei garanteeri ükski kaupmees, poliitik või vaimulik? Kui olete juba taibanud oma kaduvust, lugege üle toimetuse liikme Urmas Nõmmiku järelehüüe 14. detsembril meie seast lahkunud ning paljude jaoks Eestiski tuntud ja armastatud õpetaja Otto Kaiserile.

Ainult üht ärge jätke jaanuarikuusse. See on EELK perikoopide abimaterjal, mida on tarvis kõigil, kes valmistavad ette vana-aastaõhtu jumalateenistust. Jumalateenistuse võib üles ehitada nii tänumeeles möödunud aasta eest kui kahetsevalt aasta jooksul kogunenud tahtlike ja tahtmatute pattude pärast. Kõigil teistelgi on põhjust vana-aastaõhtul viieks minutiks eralduda ja mõelda, kahetsus ja tänu või mõlemad korraga…

Nii või teisiti võtke aga pühade ajaks endaga kaasa Kirik & Teoloogia toimetuse õnnis soov Jeesuslapse sünni puhul! Kandke seda oma südames ja peas, keelel ja meeles.

 

Tänases numbris:

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, Perikoopide abimaterjal 4: vana-aastaõhtu (Ilm 2:1–5).

Katri Aaslav-Tepandi, Jõuluaeg haiglas.

Thomas-Andreas Põder, Jumal on meiega (Mt 1:18–25). Neljanda advendi jutlus.

Toomas Paul, Õige aja ootuses (Gl 4: 3–5). Jutlus jõuluõhtul.

Urmas Nõmmik, In memoriam: suur teoloog, filosoof, õpetaja ja Eesti sõber Otto Kaiser (30.11.1924–14.12.2017).

Ilmus Luterliku Maailmaliidu uus väljaanne „Pühakirja transformatiivne lugemine: kristlased ja moslemid dialoogis”.

Ilmus koguteos “Eesti Evangeelne Luterlik Kirik 100”.

 

Kirik & Teoloogia ootab lugejate annetusi.

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2016. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English