Uudised ja oikumeenia

Anglikaani Osadus kinnitas õigeksmõistuõpetuse ühisavaldust 31. oktoobril toimunud pidulikul jumalateenistusel

Foto: Andrew Dunsmore/Westminster Abbey

Westminster Abbeys peetud erilisel jumalateenistustel, kus meenutati reformatsiooni 500. aastapäeva, võtsid Luterliku Maailmaliidu (LML) ja roomakatoliku kiriku esindajad vastu üleilmse Anglikaani Osaduse kinnituse õigeksmõistuõpetuse ühisdeklaratsioonile.

Canterbury peapiiskop Justin Welby esitles LML-i peasekretärile õp dr Martin Jungele ning Kristliku Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu sekretärile piiskop dr Brian Farrellile anglikaani nõuandva kogu 2016. a otsust „tervitada ja kinnitada ühisavalduse sisu“.

31. oktoobril toimunud jumalateenistusel ja ühisavalduse kinnitamisel olid kohal ka Metodisti Maailmanõukogu peasekretär õp Ivan Abrahams ja Reformeeritud Kirikute Maailmanõukogu peasekretär õp Chris Ferguson.

Pöördudes kogunenud inimeste poole, ütles peapiiskop Welby: „Kui Luterlik Maailmaliit ja katoliku kirik allkirjastasid 1999. aastal õigeksmõistuõpetuse ühisavalduse, siis lahendasite te 1517. aasta peamise teoloogilise küsimuse, seda otsustaval hetkel kõigi kirikute jaoks, kes otsivad ühtsust ja lepitust.“ Welby lausus, et Anglikaani nõuandva kogu otsus „tervitas ja kinnitas õigeksmõistuõpetuse ühisavalduse sisu, märkides selle olulisi kattuvusi meie enda dialoogidega luterlaste ja katoliiklastega“.

Peasekretär Junge märkis, et anglikaani kiriku otsus avalikult esitleda ühisavalduse kinnitamist just usupuhastuspäeval on iseenesest märkimisväärne samm teel kiriku ühtsuse poole. „Me oleme tänulikud Jumalale, et koos katoliiklaste, metodistide ja reformeeritud õdede ja vendadega me tunnistame täna anglikaani osaduse kinnitust õigeksmõistuõpetuse ühisavalduse sisule. Olgu see hetk oluline tunnistaja teel kirikute kasvava ühtsuse poole.“

LML-i peasekretär ütles, et tema palve on see, et kirikud jätkaksid tingimatu Jumala armu kuulutamist. Ta lisas: „Ainult armust, usus Kristuse päästvasse töösse ja mitte meie teene tõttu on Jumal meid vastu võtnud ja me oleme saanud Püha Vaimu, kes uuendab meie südameid, toetades meid ja kutsudes meid armastama ja teenima ligimest.“

Tänades Jumalat anglikaanide kinnituse eest ühisavaldusele, ütles piiskop Farrell, et õigeksmõistuõpetus usust Jeesusesse Kristusse on evangeeliumi südames ning kannab endas lootust ja inspiratsiooni kõigile kristlastele. „Nõustumine selles küsimuses toob luterlased, katoliiklased, metodistid, reformeeritud ja anglikaani kristlased sügavamasse osadusse teel täieliku kirikute lepituse poole, nagu Issand seda soovib.“

 

Jagatud arusaam õigeksmõistust

LML-i oikumeeniliste suhete peasekretäri asetäitja õp dr Kaisamari Hintikka väljendas rõõmu, et algselt kahepoolne luterlaste ja katoliiklaste vaheline deklaratsioon on muutunud dokumendiks, mille on omaks võtnud viis kristlikku maailmaosadust. Metodisti Maailmanõukogu kinnitas ühisavalduse 2006. aastal ning Reformeeritud Kirikute Maailmanõukogu liitus deklaratsiooniga selle aasta juulis.

„Asjaolu, et kõikidel ajaloolistel lääne kirikutel on nüüd jagatud arusaam õigeksmõistust on suurepärane viis tähistada reformatsiooni aastapäeva. See, mis meid kunagi lahutas, ühendab meid nüüd,“ ütles Hintikka, kes on kaassekretär LML-i dialoogides oikumeeniliste partneritega.

Westminster Abbeys toimunud pidulikul jumalateenistusel osalesid sajad inimesed, kelle seas oli ka Londoni tsiviilvõimu esindajaid. Suurbritannia Luterliku Kiriku ja Suurbritannia Luterliku Nõukogu koguduste koorid esitasid laule hiina, taani, eesti, soome, islandi, läti, norra, suahiili ja rootsi keeles.

See jumalateenistus oli osa reformatsiooni juubeli meenutamisest, mille korraldasid Suurbritannia Luterlik Kirik ning Suurbritannia Luterlik Nõukogu, kes on mõlemad LML-i liikmed.

 

Õigeksmõistuõpetuse ühisavaldust saad lugeda siit (inglise keeles).

Allikas: LML

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English