Uudised ja oikumeenia

Kardinal Marx: kirikutevahelised suhted on arenenud

Oikumeeniliselt avatud reformatsiooni 500. aastapäeva tähistamine on katoliku kiriku Saksamaa Piiskoppide Konverentsi presidendi kardinal Reinhard Maxi sõnul viinud tihedamate suheteni kahe suure kiriku vahel. „Minu seisukoht on üsna selge: sõpruse põhjavee tase on tõusnud,” ütles Marx Fuldas toimunud katoliiklike piiskoppide sügiskohtumisel. Käesolevat reformatsiooni juubelit peeti esimest korda ajaloos oikumeeniliste suhete ja oikumeenilise lähenemise aastana. Ka oikumeeniaekspert Martin Bräuer kinnitab suhete paranemist.

Marx nimetas võtmesündmusena ühist meeleparanduse ja lepituse jumalateenistust Hildesheimis märtsikuu alguses. Katoliku ja evangeelse kiriku suhe on arenenud ja selle peale annab edasi ehtida. Samas ei eita Müncheni peapiiskop, et ühiste arusaamade kõrval seisavad meie ees nii mõnedki proovikivid.

Ühise armulaua küsimuses ütles Marx, et ei tasu alati ühe osapoole suunas vaadata ja oodata, et seal midagi muutuks. „Nii ei toimu oikumeenia valdkonnas edasiminekut.” Lahenduste leidmine on küll hädavajalik, kuid „minu vastutus on jõuda selles küsimuses võimalikult laiapinnalisele konsensusele.”

Bensheimi Evangeelse Kiriku Oikumeeniainstituudi Catholica-eksperdi Martin Bräueri arvates tuleb tunnustada konfessioonidevahelisi häid suhteid: „See on suurepäraseks eelduseks vaidlusaluste küsimustega tegelemisel.” Ühise armulaua küsimus on paljudele inimestele väga oluline. „Kindlasti on katoliiklaste poolelt (näiteks kardinal Kasper) äratatud teatud ootusi. Ma arvan, et katoliiklike piiskoppide konverentsi sees ei ole see otsustusprotsess veel lõpule jõudnud.”

Saksamaa Piiskoppide Konverentsi täiskogu on Saksamaa katoliku kiriku kõrgeim otsustuskogu. Neljapäevase sügisistungijärgu keskmes oli teema „Keskkond ja terviklik areng kui kiriku ülesanne”. Täiskogul valiti konverentsi uueks asepresidendiks Osnabrücki piiskop Franz-Josef Bode (66).

Allikas: Saksamaa Evangeelne Kirik

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English