Uudised ja oikumeenia

Alustati Kirikute Maailmanõukogu „Usu ja kirikukorra dokumentide“ sarja digitaliseerimist

Foto: Marianne Ejdersten/KMN

Kirikute Maailmanõukogu (KMN) alustas KMN-i sarja „Usu ja kirikukorra dokumendid“ digitaliseerimist. Digitaliseeritakse 300 väljaannet, mille maht on kokku 35 000 lehekülge.

KMN-i partner materjalide digitaliseerimisel on Londoni Welcome Library Interneti Arhiivi Regionaalne Skaneerimiskeskus (Internet Archive’s Regional Scan Center), kuhu sel nädalal saadeti ligi 25 000 dokumenti.

Dokumentide digitaliseerimist korraldab Chris Booth. Ta tervitas projekti algust: „Interneti Arhiivil on  hea meel, et ta saab olla Kirikute Maailmanõukogu kaastööline, et võimaldada tasuta ja ülemaailmne vaba ligipääs nendele materjalidele leheküljel archive.org. On suurepärane, et nii olulised allikad lisatakse meie digitaalsesse raamatukokku, kuid on äärmiselt tänuväärne teada, et teadlased üle maailma nõuavad nende digitaliseeritud allikate kasutamist.“

Õp dr Odair Pedroso Mateus, KMN-i usu ja kirikukorra valdkonna direktor märkis, et „Usu ja kirikukorra dokumendid“ on jätkuvalt uuenev sari ning peaaegu igal aasta lisandub sarja uusi väljaandeid.

„„Usu ja kirikukorra dokumente“ võib pidada nii ajalooliseks ürikuks kui ka instrumendiks, mille abil otsustada tuleviku suuna üle oikumeenilises liikumises,“ ütles Mateus. „Liikudes üheskoos õigluse ja rahu rännakul ühe kiriku manifestatsiooni suunas, palvetame me selliste instrumentide eest, mis aitavad meil ületada päritud ja uusi lõhesid kirikute ja ühiskondade vahel ning edendada paranemist ja lootust.“

Seekord toimetati Londoni Interneti Arhiivi sarja teine osa, mis sisaldab üle 200 väljaande, sh kohtumiste protokollid, ettevalmistavad raportid, kohtumiste raportid ning hindamised, peamised avaldused ja üksmeeledokumendid, mis pärinevad KMN-i asutamisest 1948. aastal kuni tänapäevani.

Sarja 10 000-leheküljeline esimene osa saadetakse Interneti Arhiivi varsti ning see sisaldab allikaid, mis on avaldatud aastatel 1910–1948. Nende allikate teema on komisjoni kohtumised ja töö enne KMN-i asutamist.

Digitaliseerimise projekt lõppeb 2018. a juunis. „Usu ja kirikukorra dokumentide“ digitaalne väljaanne koondab materjalid ühte digitaalsesse võrgukollektsiooni, iga üksik tekst kui ka kogumik tervikuna sisaldab otsingumootorit ning hüperlinke, mis osutavad viidatud materjalidele (nt piiblid ja sõnaraamatud), samuti järjehoidja, esiletõstmise ja märkmete tegemise võimalusi.

Veebipõhist digitaalset kogumikku hakkavad kasutama teoloogid, uurijad, õpilased, kirikujuhi ja teised ülemaailmse osaduse liikmed.

KMN-i kommunikatsioonijuht Marianne Ejdersten ütles: „Elektrooniliste kommunikatsioonivahendite kättesaadavus on peaaegu ühesugune üle kogu maailma ja tulevikus on sellel arengule oluline mõju. See on esimene osa suuremast investeeringust KMN-i materjalide digitaalseerimisel.“

 

Allikas: KMN

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English