Uudised ja oikumeenia

Luterliku Maailmaliidu peasekretär Junget tunnustati 2017. a Augsburgi rahupreemiaga

Foto: LML/Albin Hillert

Luterliku Maailmaliidu (LML) peasekretärile, õp dr Martin Jungele anti 2017. aasta Augsburgi rahupreemia. Rahupreemia laureaadi kuulutas välja Augsburgi linnapea dr Kurt Gribl Augsburgi rahufestivalil Augsburgi raekojas.

Auhinda annab iga kolme aasta tagant välja Augsburgi linn alates 1985. aastast, et tunnustada inimesi, kes on andnud olulise panuse erinevate religioonide ja kultuuride vahel rahumeelse kooselu edendamisse.

„Mul on au ja ma olen väga tänulik, et olen saanud Augsburgi rahupreemia. See julgustab meid Luterlikus Maailmaliidus ja mind isiklikult, et jätkata kirikute ja religioonide vahelist lepituse teekonda,“ ütles Junge, kuuldes uudist auhinna saamise kohta.

Linnapea Gribl kirjeldas 2017. aasta laureaati välja kuulutades Junget kui „kannatlikku sillaehitajat maailmajagude vahel, kes tänu oma teoloogilisele mõjule ja oma juurtele ühendab Euroopa kui globaalse põhja ja Lõuna-Ameerika kui globaalse lõuna.“

 

„Dialoog tasub ära“

Junge ütles, et auhind on „sobiv lugupidamisavaldus LML-i aktiivsele oikumeenilisele ja religioonide vahelisele tegevusele, millest ma olen õppinud, et dialoog tasub ära.“ Ta jätkas: „Ükskõik, kas see on inimeste vahel või usukogukondade vahel, püsiv dialoog viib usalduse ja üksteise mõistmise kasvuni ning on peamine tegur, et ületada erinevusi.“

Peasekretär viitas LML-i humanitaartööle koos erinevate usukogukondadega ja koostööle Ülemaailmse Islami Abiga (Islamic Relief Worldwide) kui tegevustele, mis näitavad „luterlaste osaduse veendumust, et usuinimesed saavad töötada koos ja töötavad koos abi vajavate inimese heaks“.

Junge kirjeldab LML-i ja roomakatoliku kiriku lähenemist viimase 50 aasta jooksul kui olulist näidet. „2016. aasta luterlaste ja katoliiklaste ühine reformatsiooni meenutamine Lundis ning Wittenbergi tunnistuse allkirjastamine koos Reformeeritud Kirikute Maailmaliiduga on olulised hiljutised verstapostid pühendumisel uuesti sellele vaimule, mis inspireeris Augsburgi rahu, ning selle vaimu väljendamisel,“ lisas Junge.

 

Seljatades konflikti

Viidates Augsburgi usurahule (1555) ning õigeksmõistuõpetuse ühisdeklaratsiooni allkirjastamisele (1999) rõhutas Junge Augsburgi linna tähtsust, öeldes: „Augsburg tähistab katoliiklaste ja luterlaste püüdlusi, mis nad tegid rahu saavutamiseks. Jätkakem teekonda ühiselt sellises vaimus.“

Peasekretär väljendas oma veendumust, et „töötamine ühtsuse nimel ja konflikti seljatamine on võimas panus rahu ehitamisel maailmas, mis heitleb konfliktide, lõhestumise ja hävituskõnega.“ Usuinimesed on hästi varustatud, et võtta enda kanda selline vastutus, „sest usk tõmbab meid vastastikustesse ja solidaarsetesse suhetesse. Me peame lihtsalt kartmatult jätkama selle usu kutse prohvetlikult elamist – eriti sellistel aegadel.“

 

Vaimne iseloom ja aktiivne vastutus

Baieri Evangeelse Luterliku Kiriku piirkondlik piiskop Michael Grabow, kes on vastutav Augsburgi piirkonna eest ning kes on rahupreemia žürii juhataja, kiitis Junget kui eksperti, kes tunneb Euroopa luterluse teoloogilist ja kiriklikku traditsiooni, mida on tugevasti inspireerinud Lõuna-Ameerika teoloogia.

„Tema mõtlemine ning tegutsemine ühendab kiriku teadliku vaimse iseloomu aktiivse vastutusega maailma ees. Samas on ta võimekas tegutseja luterliku kiriku ülemaailmselt defineeritud enesemõistmises,“ ütles Grabow tšiili teoloogi Junge kohta.

Jungele antakse Augsburgi rahupreemia üle 21. oktoobril toimuval tseremoonial. Rahupreemia laureaadi valib žürii, kuhu kuuluvad Augsburgi linna ametnikud ja kohaliku kiriku esindajad.

 

Allikas: LML

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English