Uudised ja oikumeenia

Reformeeritud Kirikute Maailmaliit liitus ühisavaldusega õigeksmõistuõpetusest

Vasakult: RKML-i president Jerry Pillay, Pontifikaadi Nõukogu Kristliku Ühtsuse Edendamiseks sekretär piiskop Brian Farrell, LML-i peasekretär Martin Junge, MMN-i president Jon Chung Park, MMN-i peasekretär piiskop Ivan Abrahams ja RKML-i peasekretär Chris Ferguson. Foto: RKML / Anna Siggelkow

5. juulil Wittenbergis peetud oikumeenilisel jumalateenistusel allkirjastasid Luterlik Maailmaliit (LML) ja Reformeeritud Kirikute Maailmaliit (RKML) „Wittenbergi tunnistuse”, mis kinnitab nende koostööd reformatsiooni 500. aastapäeva puhul.

Ühisavaldusele kirjutasid alla LML-i peasekretär õp dr Martin Junge ja RKML-i peasekretär õp dr Chris Ferguson.

„Wittenbergi tunnistus” tugineb teoloogilisel dialoogil ja sammudel, mida on astunud LML-i ja RKML-i liikmeskirikud üle kogu maailma. See annab tunnustust ühtsusest, mis kirikutel Kristuses juba on, tähistab nende ühiseid jooni, teadvustab küsimusi, milles veel pole üksmeelt ja väljendab kirikute ühist kutsumust.

RKML allkirjastas ka ühisavalduse õigeksmõistuõpetusest, mille algselt allkirjastasid 1999. aastal LML ja roomakatoliku kirik. Ühisavaldus kirjeldab nimetatud kirikute vahelist kokkulepet selle kohta, mis  oli kirikut eraldavaks probleemiks reformatsiooni ajal.

2006. aastal kinnitas Maailma Metodisti Nõukogu (MMN) ühisavalduse põhikokkulepet, et reformatsiooni käigus 16. sajandil toimunud kirikute vastastikune hukkamõist ei kehti praeguse õigeksmõistuõpetuse kohta. RKML liitus teiste kristlike osaduskondadega ja kinnitas ametlikult, et kokkulepe rõhutab õigeksmõistu ja õigluse vahelist lahutamatut seost.

Lisaks LML-i ja RKML-i peasektretäridele allkirjastas avalduse Pontifikaadi Nõukogu Kristliku Ühtsuse Edendamiseks sekretär piiskop Brian Farrell ja MMN-i peasekretär piiskop Ivan Abrahams.

 

Allikad: RKML, LML

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English