Uudised ja oikumeenia

Poolas tähistati luterlaste ja katoliiklaste üleilmse dialoogi 50. aastapäeva

Luterlaste-katoliiklaste kohtumine Poolas. Paremal ääres: prof Eva-Maria Faber katoliku kirikust ja prof Theodor Dieter luteri kirikust. Foto: LML/K. Hintikka

Luterlased ja roomakatoliiklased kohtusid 18.–25. juulil 2017 Poolas, et lõpule viia arutelud selle üle, milline ühtsus võib sündida ühisest ristimissakramendi mõistmisest ning selleks, et tähistada kahe kristliku traditsiooni rahvusvahelise dialoogi 50. aastapäeva.

Alates ühtsuskomisjoni ellukutsumisest 1967. aastal on koostatud mitu olulist dokumenti. Kõige märkimisväärsemad neist on 1999. aastast pärinev õigeksmõistuõpetuse ühisavaldus ning 2013. aastat dokument „Konfliktist osaduseni“.

Luterlaste ja roomakatoliiklaste ühtsuskomisjoni iga-aastane kohtumine toimus Kamień Śląskis, Opoles ning selle eesmärk oli lõpule viia uurimisdokumendi „Ristimine ja kasvamine osaduses“ kavand.

Komisjon alustas arutelu ristimise üle juba 2009. aastal. Vahepeal diskussioon sellel teemal katkes, et koostada reformatsiooni 500. aastapäevaks dokument „Konfliktist osaduseni“, mis esitab 16. sajandi reformatsiooni loo mõlema traditsiooni perspektiivist. Lõplik dokument „Ristimine ja kasvamine osaduses“ jõuab Luterliku Maailmaliidu nõukogule esitamiseni 2018. aasta teises pooles.

Komisjoni asutasid Luterlik Maailmaliit ning kristliku ühtsuse edendamise paavstlik nõukogu, nemad korraldavad ka iga-aastaseid kohtumisi. Tänavust kohtumist võõrustab Poola Augsburgi Usutunnistuse Evangeelne Kirik koostöös Opole Ülikooli teoloogiateaduskonna kultuuri- ja teaduskeskusega ning Opole Ülikooli teoloogiateaduskonna oikumeenia- ja uurimisinstituudiga.

Rahvusvahelise dialoogi 50. aastapäeva tähistati 22. juulil ühispalvusega, mis põhineb dokumendil „Konfliktist osaduseni“. Komisjoniliikmed osalevad ka kohalikul noorte katoliiklaste koosviibimisel ning oikumeenilisel palveteenistusel St. Annabergi palverännukeskuses. Nad osalevad ka pühapäeva jumalateenistusel luterlaste Katowice  koguduses, kus komisjoni kaks eesistujat – luterlaste poolelt piiskop emeritus Eero Huovinen Helsingist, Soomest ning katoliiklaste poolelt piiskop William Kenney Birminghamist, Suurbritanniast – peavad jutluse.

Luterliku Maailmaliidu oikumeeniliste suhete peasekretäri asetäitja õp dr Kaisamari Hintikka ütles, et „selle aasta kohtumine tuleb meie ühise teekonna tõeliselt olulisel hetkel, tänu pidevale teoloogilisele dialoogile, mida on peetud viis aastakümmet. Selle aja jooksul oleme me ka vaimselt üksteisele lähedasemaks kasvanud. Me rõõmustame nende oluliste viljade üle, mida see dialoogi etapp on kaasa toonud. Me oleme tänulikud neile, kes on pühendunud Kiriku nähtava ühtsuse otsimisele ja eriti kahepoolsele dialoogile meie ees.“

Õp dr Hintikka osutas ka 2016. aastal toimunud katoliiklaste-luterlaste oikumeenilisele reformatsiooni meenutamisele Lundis ja Malmös ning Reformeeritud Kirikute Maailmanõukogu hiljutisele ühinemisele õigeksmõistuõpetuse ühisavaldusega kui olulistele verstapostidele. „On imeline näha, kuidas reformatsiooni aastapäev on arenenud tõeliselt oikumeeniliseks hetkeks, mil tehakse nii palju olulisi samme teel ühtsuse poole,“ lisas Hintikka.

 

Allikas: LML

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English