Arhiiv

Jumala viljad meie kätes (nr 292/ 14.7.2017)

Foto: Karin Kallas

Kirik & Teoloogia toob lugejateni seekord kolm teksti, mis ajendavad meid mõtlema meie tegudest – või tegudest, mis tehakse meis. Vaatamata sellele, kuidas me oma tegusid tõlgendame – kas meie tehtutena või meis tehtutena –, tunnevad vahetult arvatavasti enamus meist end siiski tegutsejatena, ning tihti defineerime end ja teisi ka tehtud või tegemata tegude kaudu. Kuidas aga tõlgendada inimese tegusid ja inimest kui tegutsejat teoloogiliselt? Seekordsed tekstid pakuvad mõtteainest.

Meil on hea meel esmakordselt eesti keeles avaldada Martin Lutheri 1520. aastast pärit kirjutis „Sermon headest tegudest“. Nagu pealkiri ütleb, on põhiküsimuseks inimese head teod – mis need on ja kuidas neid mõista suhtes Jumalaga. Lutheri jutlusele on saatesõna kirjutanud Kirik & Teoloogia kolleegiumi liige Thomas-Andreas Põder, kes nimetab seda jutlust „esimeseks evangeelseks eetikaks“. Tegemist on kristliku elu kui terviku teoloogilise tõlgendusega. Lutheri sermon jõuab meieni eestikeelsena tänu tõlkijale Kadri Lääsile ning toimetajale Urmas Nõmmikule. Sermon ilmub läbi kolme numbri.

Avaldame Soome Evangeelse Luterliku Kiriku Jyväskylä koguduse abiõpetaja Tuomas Palola Tartu Jaani kirikus peetud jutluse, mis toetub Jeesuse kõnele tõelisest viinapuust. Jumala armastust ja Jumalast tingitud usk on see, mis kannab inimese elus vilja ning saab nähtavaks muuhulgas ka inimese tegudes. Kas omistame teod endale või näeme nendes Jumala tegutsemist, Jumala au? Või oskame ehk neist koos mõelda, ilma et nad üksteist välistaks.

EELK Usuteaduse Instituudi üliõpilane Ulvar Kullerkupp tegi põneva intervjuu Eesti Kaitseväe peakaplan major Gustav Kutsariga. Saame lugeda nii sellest, kuidas Kutsar jõudis usuni, teoloogiaõpinguteni ning kaplaniametini. Kutsar jagab lahkelt teadmisi oma keerulisest, kuid innustavast kaplanitööst, ning ehk julgustab ka lugejaid mõtlema oma tõelisele kutsumusele.

Head lugemist!

 

Tänases numbris

Martin Luther, Sermon headest tegudest (1520), 1. osa.

Ulvar Kullerkupp, Intervjuu Eesti Kaitseväe peakaplan major Gustav Kutsariga.

Tuomas Palola, Kuidas Jumal on end meile andnud (Jh 15:1–8).

Luterliku Maailmaliidu ja Kirikute Maailmanõukogu sõnum: soopõhine vägivald on kogu inimkonna probleem.

Konverents „Konfliktist osaduseni” 27. septembril Rahvusraamatukogus.

 

Kirik & Teoloogia ootab lugejate annetusi.

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2016. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English