Arhiiv

Jumala tõotuse kindluses (nr 294/ 28.7.2017)

Foto: Kerstin Kask

 

Oleme jõudnud reformatsiooni juubeliaasta keskpaika, kus meie silme ees rullub lahti viis aastasada sündmusi, kus kohtab rohkelt nii konflikte ja erimeelsusi kui ka leppimisi ja üksmeelt. Eelkõige näeme aga ikka ja jälle, et Jumal on jäänud läbi ajaloo ustavaks oma tõotustele ning kandnud neid, kes tema peale loodavad, läbi kõige raskematest aegadest ja kannab veelgi.

Sellest tunnistab ka Venemaa Evangeelse Luterliku Kiriku vaimulik Elena Bondarenko oma jutluses, mille ta pidas Luterliku Maailmaliidu 12. peaassamblee avajumalateenistusel Windhoekis, Namiibias. Ta meenutab Venemaa kristlike kirikute ajalugu, kus kristlaste saatus rippus Nõukogude ateistliku režiimi hävitustöö tõttu juuksekarva otsas ja paljud ei julgenud enam loota, et kirik jääb püsima. Bondarenko sõnul on „see kiriku võit, et me oleme täna siin, sellel imelisel hommikul, ja on ikka veel ülestõusmisaeg. /…/ Jumala kuningriigi seeme sai külvatud, rohelised võrsed on nähtaval. Kuningriik kasvab ja me võime koos apostel Paulusega rõõmutseda Kristuse ülestõusmise üle, teades, et surmal ei ole meie üle enam võimu: „Surm, kus on sinu võit? Surm, kus on sinu astel?””

Käesoleval nädalal kohtusid Poolas luterlased ja katoliiklased, et tähistada ühtlasi pidulikult 50 aasta möödumist kahe kiriku vahelise ametliku dialoogi algusest. Luterlaste ja Roomakatoliiklaste Ühtsuse Komisjon alustas oma tegevust 1967. aastal ning on toonud endaga kaasa lähenemise kirikute vahel mitmes olulises õpetuslikus küsimuses. Luterliku Maailmaliidu oikumeeniliste suhete peasekretäri asetäitja õp dr Kaisamari Hintikka sõnul „on imeline näha, kuidas reformatsiooni aastapäev on arenenud tõeliselt oikumeeniliseks hetkeks, mil tehakse nii palju olulisi samme teel ühtsuse poole.“

Tänase ajakirja Kirik ja Teoloogia numbriga jõuab samuti lõpule Martin Lutheri kirjutise „Sermon headest tegudest” avaldamine, millest ilmub viimane 3. osa. Sellega kirjatüki lugejateni toomine on üks viis tähistada reformatsiooni aastapäeva ja teha Lutheri kirjavara veelgi enam eesti keeles kättesaadavaks.

Head lugemist!

 

Tänases numbris

Martin Luther, Sermon headest tegudest (1520), 2. osa.

Elena Bondarenko, On aeg taastada paigad, mis laastati kaua aega tagasi. (Js 61:1–4).

Poolas tähistati luterlaste-katoliiklaste dialoogi 50. aastapäeva.

Soome luterlikust kirikust statistika keeles.

 

Kirik & Teoloogia ootab lugejate annetusi.

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2016. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English